Στην ομιλία του ο υπουργός, στη συζήτηση με θέμα την ανάγκη αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης που οργάνωσε σήμερα το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», εξέφρασε την αγωνία του για το διχασμό που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα και η κοινή γνώμη χωρίστηκε στα δύο: σε φανατικούς οπαδούς των αθρόων και οριζόντιων απολύσεων και σε φανατικούς υποστηρικτές των μη απολύσεων».
Κατά τον υπουργό, «το αποτέλεσμα σε αυτό το ιδεολογικό και στείρο, θεσμικά, δίλημμα συνθλίβεται κάθε συζήτηση για την ουσία και την πορεία της μεταρρύθμισης». Επεσήμανε ότι «στο βωμό ενός ιδεολογήματος, θυσιάζεται η προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της διοίκησης και υπονομεύεται το κλίμα της συναίνεσης, που είναι αναγκαίο, για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως για την αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διοικητικής διαφθοράς».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «κάθε συζήτηση για απολύσεις δημιουργεί άλογο φόβο σε όλους, ακόμη και στους άξιους υπαλλήλους, παραλύει και υπονομεύει κάθε εξαγγελία για μεταρρύθμιση και ακυρώνει τις διαδικασίες για αξιολόγηση. Δηλαδή, λειτουργεί ως άλλοθι για να μην γίνει τίποτε, να μείνουν τα πάντα ως έχουν και ωθεί τη διοίκηση στην παράλυση και τους δημοσίους υπαλλήλους στην αδιαφορία και δυστυχώς και στη λευκή απεργία».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «το ίδιο στείρα είναι και η κατηγορηματική άρνηση γενικά των απολύσεων», μία στάση που «ευνοεί τη μη εφαρμογή του κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων ως προς τις απολύσεις, καλύπτει τους πειθαρχικά υπόλογους, τους ακατάλληλους, τους ανίκανους, αυτούς που δεν τιμούν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού».
Η αξιολόγηση της επίδοσης, όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, είναι η μόνη αξιοκρατική διαδικασία για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. «Σ’ αυτό στρέφουμε την προσοχή μας» είπε ο υπουργός.
Παραδείγματα για το πώς το «ποσοτικό» οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδο έδωσε ο κ. Μανιτάκης. Το αίτημα της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κινδυνεύει να γίνει «εφιάλτης», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων για το 2012 έφτασε τις 32.000 ενώ είχε υπολογιστεί για 20.000. Έτσι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα προσεγγίσει τις 180.000 ως 200.000, επομένως το 2015 ο αριθμός θα είναι αρκετά κάτω από τις 600.000 συνολικά, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μανιτάκης: Η τρόικα δεν θέτει θέμα απολύσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μανιτάκης: Τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων – Συγκροτήθηκαν νέα πειθαρχικά συμβούλια
Διευκρινίσεις Μανιτάκη για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων