Οικονομία

“Μαύρες” προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η έκθεση εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο οι δυσκολίες της Ελλάδας να μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι δημοσιονομικές αδυναμίες που παρατηρούνται στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010. 

Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπεται και για την Ασία, ενώ αντίθετα η ευρωζώνη από το -4,1% του 2009 θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2010, και 1,5% το 2011.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι ότι μετά το -2% του 2009, οι ρυθμοί θα παραμείνουν αρνητικοί και για τα επόμενα δυο χρόνια και συγκεκριμένα θα κινηθούν στο -2% για το 2010 και στο -1,1% για το 2011.

Η έκθεση σημειώνει ότι καθώς η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται απο τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για την Ευρώπη και αυτό διότι όταν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών επλήγησαν από την κρίση αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές αδυναμίες. 

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνονται ιδιαίτερα τα μεγάλα ελλείμματα, όχι μόνο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, αλλά και της Βρετανίας και της Λιθουανίας. Σημειώνεται ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, ότι ο χειρισμός καθίσταται πολύ πιο δύσκολος, καθώς από τη στιγμή που συμμετέχουν στο ευρώ αδυνατούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας το νόμισμά τους.

Η έκθεση εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο οι δυσκολίες της Ελλάδας να μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί πρόβλημα. 

Σημειώνεται ότι οι προοπτικές επανόδου της ευρωζώνης σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα και τονίζεται ότι αυτή η πραγματικότητα αυξάνει τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία στη δημοσιονομική τους πολιτική.

Τέλος, η έκθεση χαρακτηρίζει ως ευπρόσδεκτο και σημαντικό βήμα τη συμφωνία για την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ώστε οι ανησυχίες για την Ελλάδα να μην οδηγήσουν σε επέκταση της κρίσης.

Κλείδωσε η προσφυγή στο μηχανισμό – Παζάρι Παπακωνσταντίνου τώρα για το επιτόκιο

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα