Με δύο ταχύτητες θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στη βιομηχανία της χώρας από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως σε πρώτη φάση, ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί στις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν προσωπικό πάνω από 250 άτομα προσωπικό (όπως ήδη ισχύει στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ), ενώ σε δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί και σε εκείνες τις βιομηχανίες με προσωπικό κάτω των 250 ατόμων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται πως μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τα ρεπό, τις άδειες, μεταξύ άλλων.
Οι ίδιες πηγές του newsit.gr, αναφέρουν πως θα δοθεί μία 3μηνη μεταβατικής περίοδος προσαρμογής των βιομηχανικών επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπ. Εργασίας, κου Άδωνι Γεωργιάδη, από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα εφαρμοστεί -εκτός από τη βιομηχανία- και στο λιανεμπόριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο newsit.gr πως στο λιανεμπόριο δεν θα τεθεί κανένα όριο ως προς το πλήθος του προσωπικού, όπως πιθανότατα θα ισχύσει στον κλάδο της βιομηχανίας (και ήδη ισχύει στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ).
Στο μεταξύ έχει εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στις μεταφορικές και ενεργειακές τέως ΔΕΚΟ, στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες σεκιούριτι.
Τον Οκτώβριο, προγραμματίζεται η εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση.
Σημειώνεται επίσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές προετοιμασίες για την εφαρμογή της εναλλακτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία έχει προβλεφθεί το νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Ο λόγος για τη δυνατότητα την οποία θα έχουν οι εργοδότες,να μην περνάνε στο σύστημα “Εργάνη” τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, αλλά μετά.
Μ’ άλλα λόγια, θα τους δίνεται η δυνατότητα να μην προδηλώνουν το ωράριο, αλλά να το δηλώνουν σε “πραγματικό”, τρέχοντα χρόνο.
Η δυνατότητα αυτή θα αποτελέσει μία εναλλακτική στην υποχρέωση των επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους στους οποίους ήδη εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας να προδηλώνουν το ωράριο του προσωπικού τους.
Σημειώνεται πως η προαναφερθείσα δυνατότητα θα συνεχίσει να υφίσταται για όποια επιχείρηση το επιθυμεί.