Τετάρτη, 3 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Με κονδύλια του Δήμου Αθηναίων η ανάπλαση των πλατειών Αττικής και Αγ. Παντελεήμονα

Με κονδύλια του Δήμου Αθηναίων η ανάπλαση των πλατειών Αττικής και Αγ. Παντελεήμονα

Με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου Αθηναίων -που ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ- θα προχωρήσει η ανάπλαση των πλατειών Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής, μετά την προ ημερών απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού να απεντάξει τα έργα ανάπλασης των δυο πλατειών.

Τη σχετική λύση προτίθεται να προωθήσει ο δήμαρχος Αθηναίων μετά την απένταξη των δυο έργων, που είχαν υπαχθεί το 2011 στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για την αναμόρφωση της Αθήνας και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ (2007-2013), με ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης από την Περιφέρεια Αττικής. Την ευθύνη, δηλαδή, διαχείρισης και υλοποίησης των έργων είχαν το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο τελικά απεντάχθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής, καθώς -όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός- δεν είχε υπάρξει κανένα σημάδι προόδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αναπάντητο παραμένει γιατί δεν είχε υπάρξει καμία πρόοδος στα έργα, δεδομένου ότι οι μελέτες για τις πλατείες ήταν έτοιμες από το 2010.

Πάντως, ο κ. Σγουρός ανακοίνωσε ότι τα χρήματα από την απένταξη θα απορροφηθούν σε έργα «που συνδυάζουν κοινωνική αναγκαιότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση κοινοτικών πόρων». Κατεξοχήν τέτοιο έργο αποτελεί η ανάπλαση-πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, έργο του οποίου ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έγινε από το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά η ευθύνη για την υλοποίησή του και το κόστος βαρύνουν το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων είχε εκτιμηθεί από το ΥΠΕΚΑ σε 6 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τρεις πλατείες: Αγ. Παντελήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου). Στην πορεία εκτιμάται ότι ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ, μόνο για τις δυο πλατείες. Οι μελέτες -με πλήρη σχέδια και μελέτες λεπτομερειών- για τις δυο πλατείες είχαν ήδη εκπονηθεί το 2010 από το ΥΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, οι μελέτες φέρουν τις υπογραφές της ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, της Γενικής Δ/νσης Προγραμματισμού και Έργων και της Δ/νσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, οι αναπλάσεις στις πλατείες, πέρα από διαπλατύνσεις πεζοδρομίων με μελλοντικό στόχο να δημιουργηθεί μια διαδρομή περιπάτου έως το Πεδίον του Άρεως και την Ακαδημία Πλάτωνος, την ενοποίηση χώρων πρασίνου και τον εμπλουτισμό πρασίνου κ.α., είχαν ως στόχο και τη μεταστροφή του κοινωνικού κλίματος στις δυο πλατείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλη του 2016 η ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου

 

“Πρασίνισε” η πλατεία Συντάγματος! (ΦΩΤΟ)

Αλλάζει όψη η Λεωφόρος Θηβών! – Θα “πρασινίσει” και θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε