Οικονομία

Μείωση φόρων και εισφορών μετά το αποτέλεσμα της κάλπης – Τα σχέδια για αύξηση του εισοδήματος

- Τα σχέδια για ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων από έκτακτες και ασφαλιστικές εισφορές
- Επέκταση του ΕΚΑΣ σε περισσότερους συνταξιούχους
- Αντιδράσεις Στουρνάρα για τις εξαγγελίες που δεν έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα
- Από Σεπτέμβριο οι τελικές αποφάσεις

Το… έλαβαν το μήνυμα οι δυο κυβερνητικοί εταίροι από την κάλπη. Πριν καν βγουν τα οριστικά αποτελέσματα άρχισαν οι διαρροές από το Μαξίμου για μειώσεις φόρων και εισφορών, όμως ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να τραβήξει λίγο τα… λουριά, καθώς γνωρίζει ότι όλα είναι υπό την κρίση της τρόικας.

Όλα θα κριθούν το Φθινόπωρο όταν και θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εμ την τρόικα και όταν θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός.

Ως τότε πάντως το σχέδιο προβλέπει κάποιες κινήσεις που θα δείξουν το δρόμο για φοροελαφρύνσεις.
Η πρώτη έρχεται μέσα στον Ιούλιο και έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα. Δεν είναι άλλη από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, κάτι που θα μεταφραστεί στην τσέπη των εργαζόμενων σε μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα ανάλογα με τον μισθό.

Έκτακτη εισφορά, φόρος καυσίμων και ΕΚΑΣ οι στόχοι της κυβερνησης

Η δεύτερη κίνηση θα είναι η επέκταση του ΕΚΑΣ. Επιδιώκεται η διεύρυνση των κριτηρίων με στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Ταυτόχρονα με την παγιοποίηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια ανακούφιση σε μια πλατιά μάζα του πληθυσμού.

Οι στόχοι σε αυτό το επίπεδο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι δύο.
Η μείωση της έκτακτης εισφοράς ακόμη και στο μισό, ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζόμενων, αλλά και μια σημαντική αλλαγή στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων.

Σε ότι αφορά στην έκτακτη εισφορά δεν συζητείται κατάργηση, η τρόικα το αρνείται πεισματικά και έτσι πάμε σε μείωση, ενώ σε ό,τι αφορά στα καύσιμα θα επιχειρηθεί μείωση έστω στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς αποδεδειγμένα έχει υπάρξει μείωση στα ποσά των φόρων που εισπράττει το κράτος αφού υπήρξε κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή θα επιχειρηθεί και επαναφορά της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε περισσότερους των 12 μηνών επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο οι δόσεις να ανέλθουν στις 48. Αλλωστε, πολλά νοικοκυριά, που έχουν ήδη σε ρύθμιση οφειλές θα βρεθούν τον επόμενο μήνα αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις (φόρος για εισοδήματα, ακίνητη περιουσία).

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Άσχετα απ’ το αποτέλεσμα της κάλπης υπάρχουν και τα οικονομικά στοιχεία.

Δεν μπορεί να ληφθούν άμεσα υπό την πίεση των εκλογικών αποτελεσμάτων, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας παρουσία του πρωθυπουργού στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

“Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την αναμενόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε να μειώνουμε προσεκτικά τα έκτακτα φορολογικά βάρη, που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε για να μην οδηγηθούμε στον όλεθρο. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα καθόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση. Αυτά είναι τα εργαλεία για επιτυχημένη διαπραγμάτευση και όχι οι κενές απειλές προς τους εταίρους μας και τα ανεδαφικά και άνευ ουσίας λόγια” είπε ο υπουργός δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάθος στο χρόνο λήψης μέτρων ανακούφισης.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα