Οικονομία

Μέρκελ-Ολάντ έβαλαν νερό στο κρασί τους! Συμφωνία για τη σταδιακή εποπτεία των τραπεζών

Μετά από... θρίλερ, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τη σταδιακή εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ το 2013.

Για να φτάσουμε βέβαια στην πολυπόθητη συμφωνία χρειάστηκε να καταλάβουν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πως το μεταξύ τους μπρα ντε φερ δεν είχε νικητή. Έβαλαν λοιπόν και οι δυο νερό στο κρασί τους, έκαναν ένα βήμα πίσω και ήρθε ο συμβιβασμός.

Οι ηγέτες της ΕΕ, βρήκαν μια «πολιτική συμφωνία για το τέλος του 2012 και σταδιακή εφαρμογή από το 2013», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι.

Η πολιτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του 2012 και από το 2013 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο μηχανισμός της τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο στις αρχές του 2013. Η Γερμανία, όμως, είχε χαρακτηρίσει το χρονοδιάγραμμα «μη ρεαλιστικό». Αλλά από το βράδυ της Πέμπτης, άλλαξε γνώμη…

Μετά από ώρες συζήτησης και θρίλερ που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα, η Γαλλία και η Γερμανία, βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση. Το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ότι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είναι πολύ ευαίσθητο, διότι είναι η προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το νέο τείχος προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς την προσθήκη της χρηματικής βοήθειας, στο δημόσιο χρέος της κάθε χώρας. Ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να εμποδίζει οι τραπεζικές κρίσεις να μετατραπούν σε κρίση χρέους.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με πόλεμο λέξεων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η καγκελάριος Μέρκελ από όσα δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη το πρωί έθεσε ως προτεραιότητα να ενισχυθεί η πειθαρχία στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μπορεί να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
«Το θέμα δεν είναι η δημοσιονομική ένωση είναι η τραπεζική ένωση» απάντησε η Γαλλία. Για να επιλύσουν τις διαφορές τους, οι δύο ηγέτες είχαν κατ ιδίαν συνάντηση λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου για την εποπτεία από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013» δήλωσε μετά τη συμφωνία η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο, θα οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, στη ζώνη του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιξε ο δρόμος για τη δόση – Ψηφίστε τα μέτρα και τα λεφτά θα έρθουν είπαν οι Ευρωπαίοι

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: “Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία με την τρόικα” – Προειδοποίησε για την κοινωνική οργή

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα