Η βαθμολογία της χώρας έπεσε κατά ένα επίπεδο, στο “CCC”, το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει πως ο οίκος Standard & Poor’s εξετάζει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του αξιόχρεου της Ουκρανίας.
“Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά. Πιστεύουμε ότι αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της παροχής χρηματοπιστωτικής στήριξης από τη Ρωσία στη διάρκεια του 2014 και θέτει σε αυξανόμενο κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s .
“Θεωρούμε πως το μέλλον της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας είναι τώρα περισσότερο αβέβαιο απ’ ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή αφότου άρχισαν οι διαμαρτυρίες το Νοέμβριο του 2013”, προστίθεται στην ανακοίνωσή του Standard & Poor’s.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες η αξιολόγηση της Ουκρανίας να μειωθεί εκ νέου μέσα στους 12 επόμενους μήνες.
Η Ουκρανία επίσης ακύρωσε σήμερα προγραμματισμένη έκδοση πενταετούς “ευρωομολόγου” αξίας 2 δισ.δολ.ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών προς το Χρηματιστήριο Αξιών της Ιρλανδίας.
Και όλα αυτά ενώ το νόμισμα της Ουκρανίας, η Γρίβνα, έχει υποτιμηθεί κατά 9% έναντι του δολαρίου από τα Χριστούγεννα και κατά 6% από τις 10 Φεβρουαρίου, παρασύροντας τόσο το ρωσικό ρούβλι σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, όσο και τα νομίσματα της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
Η υποτίμηση στο Ρούβλι όμως είναι το λιγότερο τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για την Ουκρανική κρίση.
Γιατί κυριολεκτικά η Ρωσία είναι όμηρος της Ουκρανικής κρίσης αφού η έκθεση της στο Ουκρανικό χρέος φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι να ξεσπάσει η βία η Ουκρανία αποτελούσε την 51η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με ακαθάριστο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 3.500 δολάρια.
Το 2012 το ΑΕΠ της Ουκρανίας ήταν οριακά θετικά με +0,2% και στάσιμο το 2013.
Η ανεργία ήταν της τάξης του 7,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2013.
Διαβάστε επίσης: