Οικονομία

Μια ανάσα από την προσφυγή η Κύπρος

''Πάντως αξιωματούχοι και αναλυτές απορρίπτουν το ενδεχόμενο η Λευκωσία να ακολουθήσει την Αθήνα εκτός ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη''.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο ”Η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε διάσωση από ΕΕ

”Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες η Κύπρος να αναζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχει η ελληνική κρίση στο δικό της τραπεζικό σύστημα, όπως δήλωσε στους Financial Times ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της μεγαλονήσου.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στους FT, ο κ. Πανίκος Δημητριάδης αναγνώρισε ότι καθώς πλησιάζει το deadline για την εύρεση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται πιο πιθανή. Η χώρα, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο.

Ο κ. Μιχάλης Σαρρής, ο πρόεδρος της CPB, άφησε και αυτός από την πλευρά του να εννοηθεί ότι η χώρα έχει ελάχιστες εναλλακτικές. «Είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση, αν όχι από την Ευρώπη», δήλωσε στους FT, σημειώνοντας πως «η διάθεση για δανεισμό της Κύπρου έχει στερέψει εδώ και πολλούς μήνες».

Η αναζήτηση έκτακτων κεφαλαίων από την ΕΕ θα ήταν μια πικρή μεταστροφη για μια χώρα που μέχρι τώρα απέρριπτε την ευρωπαϊκή βοήθεια, προτιμώντας αντιθέτως να δανείζεται από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα, η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Η στροφή αυτή τονίζει επίσης την συνεχιζόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά την Κύπρο, διότι οι τράπεζες της χώρας έχουν χάσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ τα δάνεια προς τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ της Κύπρου, εν τω μεταξύ, διαμορφώνεται στα 18 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο μήνα, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ακόμα η ανακεφαλαιοποίηση της Popular Bank να γίνει με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσω χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα ή μέσω δανείου από άλλη χώρα. Η Ρωσία έχει ήδη δανείσει στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σημείωσε επίσης πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές σε μια προσπάθεια να παραταθεί το deadline της 30ης Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας εκεί και το δίκτυ αυτό είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το δίκτυ αυτό θα χρησιμοποιηθεί εάν είναι απαραίτητο».

Η Κύπρος εξακολουθεί να ελπίζει πως θα αποφύγει την ένταξη σε ένα πλήρες πρόγραμμα προσαρμογής, όπως αυτά της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Μια τέτοια κίνηση, όπως θεωρούν οι Κύπριοι, θα σήμαινε την παραχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας.

Όμως, η αποφυγή τέτοιων εξωτερικών ελέγχων είναι μάλλον απίθανη, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει πως η οποιαδήποτε χρηματοδότηση διάσωσης, ακόμα και αν αυτή αφορά μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, φέρει τους ίδιους όρους με την άμεση χρηματοδότηση των κρατών.

Ο Πρόεδρος της χώρας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» για τους εργαζόμενους για όσο παραμένει στη θέση του προέδρου. Δήλωσε πως δεν είναι δεδομένο ότι η Κύπρος θα εισέλθει στο EFSF, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό.

Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματά τους προέρχονται από την Ελλάδα και δεν είναι εσωτερικά, ενώ δηλώνουν πως σχεδιάζουν να διαχωρίσουν τις ελληνικές δραστηριότητες της CPB από την υπόλοιπη τράπεζα.

Ωστόσο, οι αναλυτές δηλώνουν πως τέτοια μέτρα εξακολουθούν να μην επαρκούν για να προστατευθεί το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα από την Ελλάδα.

Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε προβλήματα του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της, ο οποίος αποτελεί και ατμομηχανή της οικονομίας της. Όμως αξιωματούχοι και αναλυτές απορρίπτουν το ενδεχόμενο η Λευκωσία να ακολουθήσει την Αθήνα εκτός ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μιας υποτίμησης», δήλωσε η Fiona Mullen, οικονομική σύμβουλος με έδρα τη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη φυγής κεφαλαίων από την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, οι τράπεζες πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να αυξήσουν το core tier 1 τους στο 9%”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα