Οικονομία

Μην περιμένετε τίποτα από τους Γερμανούς”

Οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους εξηγούν και τονίζουν γιατί ''Η Γερμανία σβήνει τις ελπίδες για άμεση δράση''.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Γερμανία προειδοποιούν για μια ακόμη φορά τις αγορές –καθώς και τις πρωτεύουσες των εταίρων στην ευρωζώνη- να μην έχουν προσδοκίες για εισαγωγή δραστικών νέων μέτρων ώστε να εκτονωθεί η κρίση στην ευρωζώνη, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Με σειρά συνεντεύξεων, κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες και μέλη της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι, ούτε η πιο ισχυρη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει την δυνατότητα να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη όλων των εταίρων της. Απορρίπτουν κάθετα τα αιτήματα για επείγουσα εισαγωγή ευρωομολόγων με κοινές εγγυήσεις ή για δημιουργία ταμείου εγγυήσεων καταθέσεων.

Αντ’αυτού ζητούν μια θεμελιώδη διαδικασία συζήτησης για την «δημοσιονομική ένωση» που θα υποστηρίξει το ενιαίο νόμισμα. Προειδοποιούν όμως ότι θα περάσουν μήνες συνομιλιών για να συμφωνηθούν μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής ενοποίησης του ενιαίου νομισματικού χώρου και σίγουρα θα περιλαμβάνουν την πολιτικά απεχθή διαδικασία των αλλαγών στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Οι μεσοπρόθεσμες δράσεις θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους στους εθνικούς προϋπολογισμούς και νέες εξουσίες στους θεσμούς της ΕΕ όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η βασική αρχή είναι: όχι αμοιβαιοποίηση του χρέους χωρίς αμοιβαιοποίηση των ευθυνών,» δήλωσε ο Andreas Schockenhoff, εκπρόσωπος στην Bundestag των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Angela Merkel.

Παρά τις ευρείες ανησυχίες για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τους φόβους ότι θα καταλήξουν σε ελληνική απόφαση εξόδου από το ευρώ, κορυφαίοι δημόσιοι λειτουργοί και πολιτικοί στο Βερολίνο δηλώνουν ανένδοτα ότι δεν υπάρχουν στην άμεση ατζέντα «νέα εργαλεία». Ούτε κινήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμη από τα ταμεία διασώσεων European Financial Stability Facility και European Stability Mechanism.

«Αν συμβει κάποιο ατύχημα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα εργαλεία που διαθέτουμε,» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος. «Ορισμένοι θεωρούν οτι μπορούν να γίνουν τεράστια άλματα στην ΕΕ μέσα σε μια μέρα. Απλά κάνουν λάθος.»

Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αναλάβει το πλήρες βάρος της διάθεσης εγγυήσεων για τους εταίρους της, αν η Ισπανία και η Ιταλία μαζί, συναντήσουν δυσκολίες χρηματοδότησης.

«Αν νομίζετε ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τα χρέη όλων, να ξέρετε ότι αυτό δεν θα καθησυχάσει τις αγορές. Αντίθετα, οι αγορές θα καταλάβουν οτι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Και θα υποβαθμίσουν την Γερμανία, γιατί έχει αναλάβει όλο αυτό το βάρος που δεν μπορεί να αντέξει.»

Η κυβέρνηση της κας Merkel έχει επίγνωση των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται από τους εταίρους της για να μαλακώσει όσον αφορά την κοινή εγγύηση χρεών. Αλλά ακόμη και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην Γερμανία, δείχνει να υπαναχωρεί από την προηγούμενη στήριξη που έδειχνε για το ευρωομόλογο.

«Αν ρωτήσετε τον γερμανικό λαό τι σημαίνει αλληλεγγύη, θα σας πουν: Ο σεβασμός στους κανόνες,» τονίζει η Daniela Schwarzer του γερμανικού ινστιτούτου SWP. Μακροπρόθεσμα πάντως, πιστεύει ότι η γερμανική συζήτηση έχει στραφεί προς μια πιο ελαστική στάση.

«Παλιά υπήρχε ένα απλό ΄Όχι στην ιδέα της «ένωσης πληρωμών.» Ο κόσμος έχει προχωρήσει. Εχει γίνει αποδεκτό ότι θα γίνουν κάποιες «πληρωμές,» δηλώνει.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν μια πρώτη άποψη στην σύνοδο στα τέλη του μήνα, για το τι θα περιλαμβάνει μια «δημοσιονομική ένωση.»

Για το Βερολίνο, θα περιλαμβάνει πιο επιθετική επόπτευση των εθνικών προϋπολογισμών, με ξεκάθαρες οδηγίες για τις κοινωνικές δαπάνες, τα ορια και επιδόματα συνταξιοδότησης και άλλα ζητήματα όπως οι μισθοί του δημοσίου τομέα. Ο εναρμονισμός των φόρων είναι μια πολύ δημοφιλής πρόταση στην Γερμανία, ενώ συζητείται και ένας κοινός ευρωπαϊκός φόρος που θα δημιουργήσει τις βάσεις για ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομίας.

Συμφωνα με ένα θεωρητικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στην γερμανική Bundestag την περασμένη εβδομάδα, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις πριν την άνοιξη 2013 το νωρίτερο”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα