Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Mitsubishi: Εντάσσεται στην συμμαχία των Honda και Nissan με βασικό εγχώριο ανταγωνιστή τον όμιλο Toyota

Mitsubishi: Εντάσσεται στην συμμαχία των Honda και Nissan με βασικό εγχώριο ανταγωνιστή τον όμιλο Toyota

Η Mitsubishi Motors θα ενταχθεί στη συμμαχία Honda και Nissan, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Nikkei.

Η σύμπραξη, τα μέλη της οποίας πωλούν περισσότερα από 8 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, θα ενοποιήσει την εγχώρια αγορά σε δύο δυνάμεις: τον όμιλο Toyota Motor και τους συμμάχους του και τη συμμαχία Honda – Nissan – Mitsubishi.

Η Tesla και οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν σημαντικά στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν από άποψη κλίμακας και εφοδιαστικής αλυσίδας. Η μεγάλη αλλαγή στην αυτοκινητοβιομηχανία θα οδηγήσει σε μια σημαντική αναδιοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων και άλλων τομέων στην Ιαπωνία.

Η Honda και η Nissan ανακοίνωσαν μια συνολική συμφωνία συνεργασίας τον Μάρτιο, αλλά δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση για το τι θα γίνει με τη Mitsubishi Motors, στην οποία η Nissan κατέχει μερίδιο 34,01%.

Η Mitsubishi Motors θα ενταχθεί στο πλαίσιο της συμμαχίας Honda-Nissan και οι τρεις εταιρείες θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους προκειμένου να επιβιώσουν στην άκρως ανταγωνιστική αγορά.

Η Mitsubishi υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη Honda και τη Nissan και ξεκίνησε συζητήσεις. Η Honda και η Nissan είναι η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιαπωνία, αντίστοιχα, με παγκόσμιες πωλήσεις 4,1 εκατομμυρίων και 3,44 εκατομμυρίων οχημάτων κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Όταν προστεθούν οι 810.000 μονάδες της Mitsubishi Motors, ο όμιλος θα έχει πωλήσεις 8,35 εκατομμυρίων οχημάτων.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, από την πλευρά της, έχει κάνει επίσης συμμαχίες στην Ιαπωνία. Έχει συνάψει δεσμούς με τις Daihatsu, Suzuki, Subaru, Mazda και Hino Motors, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος πωλήσεων των πέντε αυτοκινητοβιομηχανιών να ανέλθει σε 16 εκατομμύρια οχημάτων.

Η Mitsubishi θα συνεργαστεί με τη Honda και τη Nissan για να οριστικοποιήσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της συμμαχίας. Οι τρεις εταιρείες σκοπεύουν να τυποποιήσουν το λογισμικό ελέγχου εντός του οχήματος. Η Nissan και η Honda αναμένεται να αναπτύξουν από κοινού το βασικό λογισμικό και θα συζητήσουν τη χρήση του στα οχήματα της Mitsubishi.

Το λογισμικό εντός του οχήματος μπορεί να ενημερωθεί χρησιμοποιώντας μια λειτουργία αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του οχήματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος για τη βελτίωση των επιδόσεων ακόμη και μετά την πώληση του οχήματος. Αυτό θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των οχημάτων επόμενης γενιάς, αλλά η ανάπτυξή του θα κοστίσει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Η εταιρεία θα εισαγάγει τεχνολογία υψηλών επιδόσεων, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε χαμηλά επίπεδα και ανακατευθύνοντας τους πόρους διαχείρισης σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.

Οι εταιρείες θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να συμπληρώσουν η μία τη γκάμα οχημάτων της άλλης. Η Honda δεν κατασκευάζει plug-in υβριδικά οχήματα (PHV) ή pickup στην Ιαπωνία. Η Mitsubishi, η οποία έχει δύναμη σε αυτόν τον τομέα, θα συζητήσει την προμήθεια ΟΕΜ (κατασκευή αρχικού εξοπλισμού). Στο μέλλον, οι δύο εταιρείες θα επιδιώξουν επίσης συνεργασία στον τομέα των μίνι οχημάτων.

Πίσω από τη συμμαχία μεταξύ της Honda, της Nissan και της Mitsubishi κρύβεται η αίσθηση της κρίσης για μια μεγάλη αλλαγή στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία λέγεται ότι συμβαίνει μόνο μια φορά κάθε 100 χρόνια. Καθώς συνεχίζεται η στροφή από τα οχήματα με κινητήρα στα ηλεκτροκίνητα οχήματα εν μέσω της απεξάρτησης από τον άνθρακα, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες υστερούν λόγω της ανόδου των αναδυόμενων δυνάμεων.

Το 2023, η Nissan και η Honda πούλησαν μόνο 140.000 και 19.000 EVs παγκοσμίως, αντίστοιχα, ενώ η Tesla και η BYD ήταν πολύ μπροστά με 1,8 εκατομμύρια και 1,57 εκατομμύρια μονάδες, αντίστοιχα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις