Με «λυμένα» τα χέρια προχωρά πλέον η διοίκηση της Motor Oil στην υλοποίηση μιας σειράς νέων κινήσεων με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του ομίλου.
Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση εγκρίθηκε η διεύρυνση του σκοπού της Motor Oil, ώστε να μην είναι πλέον αμιγώς στη δραστηριότητα της διΰλισης, αλλά επίσης στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, τα εναλλακτικά καύσιμα και το υδρογόνο.
Ένα πρώτο μέτωπο που διευκολύνει η αναδιοργάνωση είναι η ολοκλήρωση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή που προωθείται από κοινού με την ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για επένδυση 375 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες και πρόκειται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία από το φετινό Σεπτέμβριο.
Μια ακόμη σύμπραξη, αυτή τη φορά με τη ΔΕΗ, έχει να κάνει με το πράσινο υδρογόνο, όπου μελετώνται τα πρώτα έργα. Η διοίκηση έδωσε έμφαση στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αν και κύκλοι της Motor Oil, φρόντισαν να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες τονίζοντας ότι οι χρήσεις του εν λόγω καυσίμου θα κριθούν εν τέλει από το κόστος του.
«Είναι μια μελλοντική ιδέα το να παραχθεί πράσινο υδρογόνο από την αδιάθετη ενέργεια των ΑΠΕ. Οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις, όμως είναι ένας δύσκολος δρόμος και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί», τονίστηκε.
Δεδομένου του ότι η Motor Oil διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 839 μεγαβάτ στις ΑΠΕ, ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις και στον εν λόγω κλάδο. Πρόσφατα, άλλωστε ανακοίνωσε την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία που διευρύνουν την περιφερειακή της παρουσία.
Στο σημερινό περιβάλλον παρατηρούνται απειλές για την εμπορικότητα των έργων ΑΠΕ ως αποτέλεσμα των περικοπών παραγωγής και των χαμηλών τιμών χονδρικής κατά τους εαρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Πάντως, η διοίκηση της Motor Oil δεν δείχνει να ανησυχεί, καθώς το 90% των έργων της έχουν κλειδωμένες ταρίφες για τα επόμενα 15-16 χρόνια. Επίσης, μια σειρά από νέα που έρχονται, ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ, θα έχουν κλειδωμένα διμερή συμβόλαια με βιομηχανίες και αγρότες.