Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Motor Oil: Σε νέες αγορές και τεχνολογίες ποντάρει για τη μελλοντική ανάπτυξή της

Motor Oil: Σε νέες αγορές και τεχνολογίες ποντάρει για τη μελλοντική ανάπτυξή της

Θετικά αποτιμά η διοίκηση της Μότορ Όιλ τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, καθώς τα μεγέθη παρέμειναν ικανοποιητικά, τη στιγμή που η Ελλάδα και η Ευρώπη περνούσαν από τη φάση της ενεργειακής κρίσης και τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας σε μια πιο ομαλή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Μότορ Όιλ είχε πωλήσεις 13,3 δισ. ευρώ από 16,6 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται από 967 σε 806 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη βασική διϋλιστική δραστηριότητα, η παραγωγή βενζίνης ενισχύθηκε σημαντικά από τους 1,8 στους 2,5 εκατ. τόνους, ενώ στον αντίποδα το πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης έπεσε από τους 4,8 στους 4 εκατ. τόνους.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η θετική επίδραση των συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ) σε επίπεδο ομίλου, οι οποίες εντός του 2023 έφτασαν τα 9,8 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω συμβάσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας για αντασφάλιση απέναντι στη διακύμανση των ενεργειακών τιμών και εξασφάλιση χαμηλού κόστους σε μακροχρόνια βάση.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Μότορ Όιλ ποντάρει σε ένα αριθμό από επενδύσεις και δραστηριότητες για να αυξήσει τα μεγέθη της και να περιορίσει τα κόστη.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται σημαντική συνεισφορά από τη λειτουργία του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Πρόσθετα οφέλη αναμένονται από την αύξηση της ποσοστιαίας συμμετοχής της βιομηχανικής δραστηριότητας επί των πωλήσεων.

Στον κλάδο λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων επιδιώκεται η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς μέσω της επέκτασης του δικτύου πρατηρίων υγρών καυσίμων των θυγατρικών.

Ειδικότερα, το 2023 το δίκτυο της CORAL αυξήθηκε κατά 8 πρατήρια ενώ επιχειρείται και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των θυγατρικών της CORAL που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού.

Στην περίπτωση των ΑΠΕ, ο όμιλος μέσω της MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY (MORE), επιχειρεί ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση και εδραίωση. Πλέον το χαρτοφυλάκιο φτάνει τα 839 μεγαβάτ, κυρίως σε αιολικά πάρκα, και αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,0 GW με EBITDA πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030.

Επίσης, η Μότορ Όιλ μαζί με τη ΔΕΗ έχουν προχωρήσει στη σύσταση της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου.

Τέλος, το έργο BlueMed, που επικεντρώνεται στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), σημειώνει σημαντική πρόοδο και αναμένεται να επιτύχει μείωση των εκπομπών κατά περίπου 500 κιλοτόνους έως το 2030.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις