Τετάρτη, 3 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Μπαρνιέ: Μόνο με κούρεμα των καταθέσεων θα σωθούν οι τράπεζες

Μπαρνιέ: Μόνο με κούρεμα των καταθέσεων θα σωθούν οι τράπεζες

Την παγίωση του “κυπριακού μοντέλου” με το κούρεμα των καταθέσεων πάνω απο 100.000 ευρώ για την ανακεφαλαιοπίηση των τραπεζών προαναγγέλλει με συνέντευξή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπρανιέ, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έπεται, μόνο στην περίπτωση που τα κεφάλαια δεν επαρκούν.

Αν και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, η συναίνεση που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι προς την κατεύθυνση της παγίωσης του «κυπριακού μοντέλου» παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους κόλπους της ζώνης του ευρώ.

Ο κ. Μπαρνιέ θεωρεί δεδομένο ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο.

Υποστηρίζει ότι καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Μάλιστα, ο επίτροπος λέει πως φιαφωνεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς αυτό το ζήτημα, εκτιμώντας ότι η τραπεζική ενοποίηση δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ερωτηθείς εξάλλου για την Κύπρο και την Ελλάδα, δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ήταν σωστές και δηλώνει βέβαιος ότι οι δυο χώρες θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση με τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν.

Διαβάστε

Μέσα στον Ιούλιο η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank

Η Fitch αναβάθμισε 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες

Σόιμπλε: Ψευδοφάρμακο η υπερβολική ρευστότητα

Η “μαύρη λίστα” του Reuters – Οι ρωσικές εταιρείες που φυγάδευσαν δις πριν το κούρεμα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε