Ο Χ. Θεοχάρης ”βγαίνει” του Στουρνάρα από τα δεξιά, χαρακτηρίζοντας ως αριστερό τον φόρο ακινήτων, όταν ο υπουργός Οικονομικών τον χαρακτηρίζει δίκαιο.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ουσιαστικά διαφοροποιήθηκε από τον Στουρνάρα, μιλώντας στον Βήμα FM.
”Ο φόρος ακίνητης περιουσίας σίγουρα δεν είναι ένας φόρος που τον ζητάει η φιλελεύθερη ομάδα. Είναι ένας φόρος που θα τον χαρακτήριζα «αριστερό». Οι φιλελεύθεροι και οι οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας θα έλεγαν «εμείς έχουμε φορολογηθεί, δεν χρειαζόμαστε άλλο φόρο”.
Προσέξτε τώρα πως διαφώνησε συμφωνόντας με τον υπ.Οικονομικών και την περίφημη δήλωση πως οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται.
”Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν, ενδεχομένως, ομάδες συμπολιτών μας που δεν φορολογούνται όσο σε άλλα προηγμένα κράτη, όπως στη Γερμανία, εάν έβγαζαν το ίδιο εισόδημα. Υπάρχει και το ανάποδο”.
Εντύπωση όμως προκαλεί και η ομολογία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων πως ούτε το 25% από τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν μπορεί να εισπραχθεί.
”Από τα 60 δις, ακόμα δεν έχει γίνει όλη η επεξεργασία για να πει κάποιος με σιγουριά ποια είναι προς είσπραξη, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλο ποσοστό τα ανεπίδεκτα, γύρω στο 70-75%”.
Το μήνυμα που στέλνει ο Χ. Θεοχάρης για τις κατασχέσεις καταθέσεων είναι πως θα ξεκινήσουν από τα μεγάλα χρέη και όχι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, από τα 300 ευρώ.
”Οι ειδοποιήσεις στέλνονται σε φορολογούμενους που ενδεχομένως δεν είχαν ενημερωθεί ποτέ ότι έχουν κάποιο χρέος και γίνονται πλέον υπενθυμίσεις κάθε μήνα γι’ αυτό. Οπωσδήποτε, υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση και δυσκολεύεται. Όχι, δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια. Μην δραματοποιούμε τα πράγματα. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύθμισή του, διότι ακόμη και αν δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί είτε στην πάγια ρύθμιση για «φρέσκα» χρέη είτε των 48 δόσεων για παλιά, εάν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί, αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. Αν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα, αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη. Μην φανταστείτε ότι πάμε στα 300 ευρώ. Δεν είναι θέμα ότι βάζουμε όριο, αλλά κάθε εφορία ξεκινά από το μεγαλύτερο χρέος που έχει και πάμε προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε από τα 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ”.
Ο Χ. Θεοχάρης δεν αποδέχεται πως οι κατασχέσεις διπλασιάστηκαν σε σχέση με την περσινή χρονιά.
”Όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το νούμερο αυτό ίσως να είναι για όλες τις τράπεζες, αλλά και πάλι μεγάλο μου φαίνεται. Για το Δημόσιο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στην προηγούμενη χρονιά, οι πραγματικοί πλειστηριασμοί που κάναμε για ακίνητα ήταν πολύ λίγοι. Γιατί υπάρχει και η νομική διαδικασία της αναγγελίας”.
Διαβάστε επίσης: Τσουνάμι πλειστηριασμών στην Ελλάδα χειρότερο από της Ισπανίας
ΔΝΤ: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην πτώση τιμών στα ακίνητα