Ο κ. Χριστοδουλάκης, τον οποίο το περιοδικό παρουσιάζει ως τον «πατέρα της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ», χαρακτηρίζει «βολική φήμη» την εικασία ότι ένα και μοναδικό κράτος – μέλος του ευρώ φέρει ολόκληρη την ευθύνη για όλα τα προβλήματα και περιγράφει την σταδιακή τότε ένταξη των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα, εξηγώντας ότι την ίδια πρακτική ακολουθούν πολλές χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες.
«Και η Γερμανία έκανε κάτι παρεμφερές», τονίζει ο πρώην υπουργός και αναφέρει ότι το Βερολίνο «δεν συνυπολόγισε στον δημόσιο τομέα τα ζημιογόνα κρατικά νοσοκομεία, συμπιέζοντας έτσι το έλλειμμα κατά 0,1% και πλέον».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, ο Νίκος Χριστοδουλάκης διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από την απαίτηση και εκτιμά το ποσό στα 13-15 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο περίπου το μερίδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο πρώτο πακέτο βοήθειας. «Ως δείγμα καλής θέλησης, θα μπορούσε η Γερμανία να παραιτηθεί από την αποπληρωμή αυτού του δανείου και η Ελλάδα σε ανταπόδοση να παραιτηθεί των απαιτήσεών της στο αναγκαστικό δάνειο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: