Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

NOVA: Το παρασκήνιο πίσω από τις εξαγγελίες για επενδύσεις

NOVA: Το παρασκήνιο πίσω από τις εξαγγελίες για επενδύσεις

Στο «μάτι» του κυκλώνα βάζει τη Nova το θέμα των χρεώσεων για τα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών, οδηγώντας παράγοντες της αγοράς σε επαναξιολόγηση της πορείας που διαγράφει η εταιρεία στη χώρα μας.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2022 όταν οι εκπρόσωποι της United Group επισκέπτονταν το Μέγαρο Μαξίμου για να παρουσιάσουν το σχέδιο του ομίλου για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με προοπτική ολοκλήρωσης το 2027 και στόχο την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας. Η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι το επενδυτικό σχέδιο της United Group προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, καλύπτοντας 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Τη United Group εκπροσώπησαν ο Νίκος Σταθόπουλος, εκπρόσωπος της BC Partners και η Victoriya Boklag, Διευθύνουσα Σύμβουλος της United Group, οι οποίοι προκάλεσαν αίσθηση με τις δηλώσεις τους, καθώς έσπευσαν να τονίσουν την εθνική σημασία της ανακοινωθείσας επένδυσης. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε κατά την παρουσίαση της επένδυσης: «Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κάνουμε μία πολύ σημαντική επένδυση, 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην ανάπτυξη οπτικών ινών, η οποία -νομίζουμε- θα προωθήσει πάρα πολύ τις προοπτικές της χώρας, αλλά και πολύ περισσότερο -θα έλεγα- την οικονομική ευημερία και την κοινωνική ευημερία της πατρίδας μας».

Στο σήμερα

Ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες της United και ειδικότερα των Ντράγκαν Σόλακ και Νίκου Σταθόπουλου για τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα, παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα λόγια και τα έργα. Η επιθετική πολιτική της Nova στην ελληνική αγορά δεν φαίνεται να έχει αποτελέσματα καθώς ο μεγάλος κυρίαρχος στην αγορά εξακολουθεί να είναι ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα δε, με τα επίσημα στοιχεία της United, τα έσοδα της NOVA για το 2022 παρουσίασαν κάμψη σε σχέση με το 2021, γεγονός που οφείλεται στη μείωση του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή κατά 6%, ενώ αρνητικές είναι και οι λειτουργικές ταμειακές ροές. Η συγκεκριμένη εικόνα αποτυπώνει με τη σειρά της, την αδυναμία της NOVA να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ από λειτουργικές ταμειακές ροές, οπότε αποτελεί μονόδρομο είτε η εισφορά κεφαλαίου από τη μητρική United, είτε η προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό.

Οι αδυναμίες

Ωστόσο, από την πλευρά τους, κύκλοι της τραπεζικής αγοράς θέτουν ερωτήματα σε σχέση με τη προοπτική προσφυγής της Nova σε τραπεζικό δανεισμό, καθώς στο ιστορικό της καταγράφεται αθέτηση τραπεζικών υποχρεώσεων, που με τη σειρά της έχει επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα με ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παρά τις αρνητικές σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα, αίσθηση προκαλεί η πρόθεση μιας εκ των 4 συστημικών τραπεζών να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της Nova ύψους 100 εκ ευρώ. Να σημειωθεί, ότι οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανέρχονται σε 6,6 εκατ. και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές εξαγγελίες.

Στα media

Για να διευκολυνθεί η δραστηριότητα της Nova στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της εταιρείας φέρονται το τελευταίο διάστημα να πιέζουν την Ελληνική Κυβέρνηση για μια σειρά από παρεμβάσεις. Η γκάμα των αιτημάτων εκτείνεται από την τιμαριθμική προσαρμογή στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνίων και τη νομοθέτηση για τη καταπολέμηση της πειρατείας μέχρι τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στην πίτα των έργων πληροφορικής του Δημοσίου τομέα και τη παρέμβαση της Κυβέρνησης για τις χονδρεμπορικές χρεώσεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, εντάσσεται το ενδιαφέρον της Nova για επένδυση στο χώρο των media. Άνθρωποι με γνώση της αγοράς αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες της Nova χρησιμοποιούν το επενδυτικό τους σχέδιο ως μοχλό πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που εφαρμόζουν στις αγορές των Βαλκανίων, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν υπόψη τους τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των βαλκανικών και της ελληνικής αγοράς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις