Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Να πως θα γίνεται πλέον το κούρεμα στις καταθέσεις

Να πως θα γίνεται πλέον το κούρεμα στις καταθέσεις

”Τα ευρωπαϊκά σχέδια νόμου που θα δίνουν την αρμοδιότητα επιβολής κουρέματος στους τραπεζικούς επενδυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν ως το 2015” δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Τα μαθήματα bail-in που πήρε η ΕΚΤ από Κύπρο

”Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάποια ευθύνη για την κακότεχνη διάσωση της Κύπρου, ο Mario Draghi ήταν αποφασισμένος να μην το παραδεχτεί χθες, στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο διοικητής όμως της κεντρικής τράπεζας, παραδέχτηκε, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά μαθήματα από την υπόθεση, όσον αφορά την ανάγκη καθορισμού μιας «αλληλουχίας κουρέματος» σε ενεργητικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν μελλοντικές διασώσεις.

Ο κ. Draghi τόνισε ότι η αρχική συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, την Κύπρο και την ΕΚΤ, που θα επέβαλε κούρεμα σε εξασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ήταν σφάλμα.

«Δεν ήταν έξυπνο -είναι το λιγότερο που μπορώ να πω- και διορθώθηκε γρήγορα,» δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε ξεκάθαρα: «Η Κύπρος δεν ήταν μοντέλο, η Κύπρος δεν ήταν σημείο καμπής στην ευρω-στρατηγική”.

Ωστόσο, έγειρε πράγματι το ζήτημα του “bail in” (υποχρεωτική συμμετοχή στην διάσωση) των καταθετών, όταν γίνει προβληματική μια τράπεζα, μια διαδικασία που λειτούργησε ιδιαίτερα ευεργετικά στην Κύπρο, όπου οι δύο μεγάλες τράπεζες είχαν λιγους ομολογιούχους και μεγάλη βάση από καταθέσεις.

«Θα πρέπει να μπορούμε να εκκαθαρίζουμε τράπεζες χωρίς να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογούμενων και χωρίς να ταράζουμε το σύστημα πληρωμών,» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. «Θα πρέπει να θεσουμε το ερώτημα: Τι δημιουργεί πρόβλημα στην υποχρεωτική συμμετοχή; Η υποχρεωτική συμμετοχή από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι η απουσία κανόνων, κανόνων γνωστών εκ των προτέρων σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, που μπορεί να μετατρέψει το bail-in μια προβληματική κατάσταση.»

«Και είναι ακριβώς η έλλειψη αποθεμάτων ασφαλείας, κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας ή άλλων ενεργητικών ασφαλείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υποχρεωτική συμμετοχή, οι οποία μπορεί να μετατρέψει το bail-in μια προβληματική κατάσταση.».

Αφότου εφάρμοσε το αναθεωρημένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την εκκαθάριση της μεγαλύτερης τράπεζας, της Λαϊκής, και επέβαλε μεγάλο κούρεμα σε μη εξασφαλισμένες καταθέσεις, η Κύπρος υποχρεώθηκε να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων για να αποτρέψει μια καθολική τραπεζική έξοδο κεφαλαίων.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια νόμου που θα δίνουν την αρμοδιότητα επιβολής κουρέματος στους τραπεζικούς επενδυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν ως το 2015 και όχι ως το 2018 όπως είναι προγραμματισμένο τώρα, δήλωσε ο κ. Draghi –μια θέση που ενστερνίζονται επίσης η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία. Το σχέδιο οδηγίας τραπεζικής ανάκαμψης και εκκαθάρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθορίζει μια «αλληλουχία κουρέματος» για τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

«Όπου είναι δυνατόν, δεν πρέπει να αγγίζουμε τους εξασφαλισμένους καταθέτες,» είπε ο κ. Draghi αλλά πρόσθεσε ότι στα ισχύοντα σχέδια νομοθεσίας δεν γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους μη εξασφαλισμένους καταθέτες και τα senior χρεόγραφα, σε αντίθεση με τους αμερικανικούς κανόνες που θέτει το ομοσπονδιακό ταμείο εγγυήσεων FDIC.

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτός ο διαχωρισμός θα εμφανίζεται στο σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν. Αυτό είναι ένα άλλο μάθημα που πήραμε από την Κύπρο», δήλωσε.

Με βάση τα ξεχωριστά σχέδια για την αποκαλούμενη «τραπεζική ενοποίηση» της ευρωζώνης, η ΕΚΤ πρόκειται να αναλάβει την εποπτική ευθύνη των μεγάλων τραπεζών από τον επόμενο χρόνο. Ο κ. Draghi δήλωσε ότι η περίπτωση της Κύπρου κατέδειξε ότι αυτό είναι «απολύτως ουσιώδες».

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποσοβήσουμε αυτή την κρίση, από το να ρίξουμε φως στις συνθήκες που επικρατούν στα εθνικά τραπεζικά συστήματα μέσα από αυτή την καθολική επόπτευση,» είπε. «Η ίδια κατάσταση επικράτησε σε προηγούμενες περιπτώσεις στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα και όπως έχουν τα πράγματα, στην Κύπρο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, λοιπόν, σε αυτό το πεδίο, είναι απολύτως απογοητευτική».

Αφού είναι κρίσιμης σημασίας να έχουν οι τράπεζες ενεργητικά για bail in σε περίπτωση κατάρρευσης, οι ρυθμιστές θα πρέπει επίσης να έχουν άποψη για τα συγκριτικά μεγέθη της βάσης χρηματοδότησής τους, ώστε να αποτραπεί μια κατάσταση όπως της Κύπρου, όπου ήταν υπερβολικά μεγάλη η συγκέντρωση των καταθέσεων”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε