Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούσαν στις οφειλές δανειοληπτών προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις καλύπτουν ενήμερους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων και μη ενήμερους που όμως το πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει καταγγείλει τη δανειακή τους σύμβαση.
Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου για τις τιμές ζώνης όπως αναγράφονται στους πίνακες αντικειμενικών αξιών (για νεόδμητα ακίνητα), τους οποίους δημοσιοποίησε το υπουργείο (αν και η ακριβής αξία κάθε ακινήτου, καθώς και τα αντίστοιχα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στο ποσό των 180 χιλ. ευρώ εξαρτάται και από τα λοιπά χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, όπως ο συντελεστής πρόσοψης, ορόφου, παλαιότητας κ.λπ.), προκύπτει ότι το μέτρο αφορά, για παράδειγμα, στο Δήμο Αλίμου ακίνητα με αντικειμενική τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ έως 2.850 ευρώ και τετραγωνικά από 63 μέχρι 120, στο Δήμο Καλλιθέας ακίνητα με αντικειμενική τιμή ζώνης από 1.150 μέχρι 2.200 ευρώ και τετραγωνικά από 82 μέχρι 157. Στο Δήμο Νέας Σμύρνης περιλαμβάνονται στη ρύθμιση ακίνητα με αντικειμενική τιμή ζώνης από 1.100 ευρώ μέχρι 2.450 ευρώ και τετραγωνικά από 73 μέχρι 164. Στο Δήμο Ταύρου αφορά ακίνητα με αντικειμενική τιμή ζώνης από 850 ευρώ μέχρι 1.100 ευρώ και τετραγωνικά παό 164 μέχρι 212.
Οι ρυθμίσεις αφορούν το ανεξόφλητο μέρος του δανείου που δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ και οι καταθέσεις του δανειολήπτη στις τράπεζες δεν ξεπερνούν συνολικά τις 10.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και ήδη αποτελεί μέρος του ψηφισθέντος νόμου η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές σύμφωνα με την οποία είναι ακατάσχετες οι καταθέσεις των δανειοληπτών έως του ποσού των 1.500 ευρώ όταν πρόκειται για ατομικό λογαριασμό και έως του ποσού των 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.
Παράλληλα, επέρχονται βελτιώσεις στον ν.3869, ιδιαίτερα στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Με βάση αυτές δημιουργούνται δυο βαθμίδες δυνητικής επίλυσης του προβλήματος πριν αυτό φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η πρώτη βαθμίδα είναι η διαμεσολάβηση, είναι προαιρετική και γίνεται πριν ο δανειολήπτης προσφύγει στη δικαιοσύνη για την επίλυση της διαφοράς του με την τράπεζα. Επισημαίνεται ότι η διαμεσολάβηση δεν έχει σχέση με τη δικαστική διαδικασία.
Η δεύτερη βαθμίδα είναι ο προδικαστικός συμβιβασμός, που αποτελεί βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προέβλεπε ο ν.3869. Το στάδιο του προδικαστικού συμβιβασμού είναι υποχρεωτικό από τη στιγμή που ο δανειολήπτης προσφεύγει στη δικαιοσύνη και χρονικά προηγείται της κύριας δίκης. Εάν οι δυο πλευρές έλθουν σε συμφωνία πριν από τη δίκη, το δικαστήριο υποχρεούται να επικυρώσει τη συμφωνία. Η δικαστική εποπτεία του προδικαστικού συμβιβασμού με την επικύρωσή του από τον Ειρηνοδίκη εξασφαλίζει την αποφυγή τυχόν καταστρατηγήσεων.
Τέλος, η διαμεσολάβηση δεν καταργεί τον προδικαστικό συμβιβασμό, αλλά είναι ένα στάδιο πριν τα δυο μέρη φτάσουν στη δικαιοσύνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλες οι ρυθμίσεις για τα δάνεια και οι αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Όλη η ζωή μας δόσεις! Φόροι, χαράτσια, απολύσεις στο Δημόσιο – Όλα όσα λέει το πολυνομοσχέδιο