Οικονομία

Νέο δάνειο στην Ελλάδα πριν τις Ευρωεκλογές ετοιμάζει ο Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, αναφέρει το Der Spiegel. Το πακέτο θα συνδέεται με όρους.

Σύμφωνα με πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα», με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.

θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από του γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το Der Spiegel, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτό θα διαμορφωθεί.

Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε στο reuters ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.

Ένα συμπληρωματικό πακέτο, το πιθανότερο σενάριο

Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ότι «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο -όπως σημειώνει- εξελίσσεται με αρκετή επιτυχία, μπορεί να υπάρξει ακόμα περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη».

με όρους «που δεν θα προκαλούσαν εντάσεις»

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το εάν, το πότε και το πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του 2014». Επίσης η βοήθεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό «η όποια περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την δανειακή βοήθεια που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM, (το οποίο δεν θα ονομασθεί τρίτο πακέτο) με όρους «που δεν θα προκαλούσαν εντάσεις», ενώ δεν γίνεται καμία συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανική υστερία: Να πληρώσουν φόρο περιουσίας οι Έλληνες για να σωθούν μόνοι τους

Σόιμπλε: Ο ελληνικός λαός πρέπει να δεχτεί σοβαρούς περιορισμούς

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Φέτος το Πάσχα τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας κρύβουν μέσα τους ένα μεγάλο δώρο και για εμάς
Με το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More της Εθνικής Τράπεζας κερδίζουμε πόντους κάνοντας τα γιορτινά ψώνια μας, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε στις επόμενες αγορές μας
Two professional women engage in a pleasant business exchange at a stylish office. One hands a business card to another, highlighting teamwork and communication.
Επιμένει ο Τραμπ στους δασμούς κατά των Ευρωπαίων από αύριο και τους ζητά να αγοράσουν ενέργεια - Συνάντηση Κομισιόν με αυτοκινητοβιομήχανους
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πολύ κακή απέναντί μας», είπε. «Τους πληρώνουμε για να τους φυλάμε στρατιωτικά και μας κοροϊδεύουν στο εμπόριο, οπότε αυτός δεν είναι καλός συνδυασμός»
Ντόναλν Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Κόντρα στις απειλές Τραμπ για αύξηση δασμών, η Κίνα υποτιμά το νόμισμά της και αυξάνει τη χρηματοδότηση στις εταιρείες της
Με την υποτίμηση του νομίσματος της η Κίνα επιχειρεί να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της, οι τιμές των οποίων αυξάνονται λόγω των δασμών Τραμπ
People's Bank of China
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες