Παρασκευή, 22 Νοε.
15oC Αθήνα

Nταβός 2024: Συνομιλίες για ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία – Στον “πάγο” παραμένει διεθνές πακέτο 100 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο

Nταβός 2024: Συνομιλίες για ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία – Στον “πάγο” παραμένει διεθνές πακέτο 100 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο

Η Ουκρανία στοχεύει να αξιοποιήσει την ετήσια συγκέντρωση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στο Νταβός αυτή την εβδομάδα για να αναζωπυρώσει την υποστήριξη και την προσοχή στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας, σημειώνει το Bloomberg.

Πριν από την επίσημη έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, δεκάδες σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας συναντήθηκαν σήμερα (14.01.24) σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την υποστήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας μεταξύ των χωρών του “Παγκόσμιου Νότου”, πολλές από τις οποίες ήταν απρόθυμες να υποστηρίξουν το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγνάσιο Κάσις, ο οποίος συμπροεδρεύει της συνάντησης, δήλωσε ότι η συνάντηση διευκρίνισε σημεία που θα τεθούν προς συζήτηση σε κάποιο στάδιο, αλλά ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία -η οποία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση- είναι διατεθειμένη να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις.

Εκπρόσωποι περισσότερων από 80 χωρών και διεθνών οργανισμών είναι παρόντες στη σημερινή (14.01.24) συνάντηση, την τέταρτη σε μια σειρά που χρονολογείται από τον Ιούνιο, δήλωσε ο συμπρόεδρος Αντρί Γερμάκ (Andriy Yermak), προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας. Η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, δεν συμμετείχε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συμμετάσχει σε μέρος του φόρουμ του Νταβός αυτή την εβδομάδα για διμερείς συναντήσεις και ομιλία υψηλού επιπέδου, ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει στρογγυλά τραπέζια με επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους, με επίκεντρο τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση και τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η προσέγγιση έρχεται καθώς η έγκριση περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ζωτικής σημασίας βοήθεια για την πολεμική προσπάθεια έχει κολλήσει στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, και αφού η πολύμηνη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να φέρει μια σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Το μυαλό της παγκόσμιας ελίτ αποσπούν περαιτέρω η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν αναστατώσει το παγκόσμιο εμπόριο, για να μην αναφέρουμε την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αργότερα φέτος.

Εν μέσω των πολλαπλασιαζόμενων παγκόσμιων κρίσεων, ο Ζελένσκι συνεχίζει να παρουσιάζει την ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων της Ουκρανίας, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022, ως τη βάση για οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο Ελβετός ΥΠΕΞ, Κάσις δήλωσε ότι η συνάντηση σήμερα (14.01.24) είναι πιθανώς η τελευταία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Τα επόμενα βήματα είναι ασαφή. Το Κίεβο θέλει να διοργανώσει σύνοδο κορυφής των ηγετών για το σχέδιο στις αρχές του έτους, αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία ή τόπος. Ορισμένα έθνη πιστεύουν ότι μια σύνοδος κορυφής σε επίπεδο ηγετών θα ήταν πρόωρη, ενώ άλλα θέλουν να εμπλέξουν άμεσα τη Ρωσία στη διαδικασία.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θέλουν η Ουκρανία να οξύνει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής – ένα θέμα που αναμένεται να τεθεί στον Ζελένσκι στο Νταβός. Η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα, η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα εισέλθει στον τρίτο χρόνο της στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κύριος όρος της ειρηνευτικής φόρμουλας του Ζελένσκι είναι η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, αίτημα που το Κρεμλίνο έχει απορρίψει. Η Ουκρανία έχει αποκλείσει τις απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει καταγγείλει τις συναντήσεις -που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και τη Μάλτα- ως παράνομες.

Μια μικρότερη, μυστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου μεταξύ της Ουκρανίας, των συμμάχων της στην G7 και μιας ομάδας χωρών του “Παγκόσμιου Νότου” για μια πιο ελεύθερη και ειλικρινή συζήτηση, ανέφερε το Bloomberg. Αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, δεν απέφερε σημαντική πρόοδο, καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στην Ομάδα των 7 αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να εμπλακούν άμεσα με τη Ρωσία.

Ξεχωριστά σήμερα (14.01.24), η Ουκρανία δήλωσε ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τη γειτονική Ρουμανία για εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ρουμανία γίνεται η ένατη χώρα που διεξάγει διμερείς συνομιλίες ασφαλείας με το Κίεβο.

Είναι αδύνατο να φανταστούμε πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη χωρίς τη Ρουμανία, ιδίως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ιχόρ Ζόβκα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις