«Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός στο δεύτερο τρίμηνο μετά από έξι τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης και οι δείκτες οικονομικού κλίματος έως τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα από χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε ότι αυτές δεν επηρεάζουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης, η οποία είναι σήμερα πιο ανθεκτική απ’ ότι ήταν πριν από λίγα χρόνια. «Αν παρατηρήσετε τις περιόδους αστάθειας —τις βλέπουμε στην Ελλάδα, τις βλέπουμε στην Πορτογαλία, τις βλέπουμε τώρα στην Ιταλία—, ενώ η αστάθεια μπορεί να περιορίζει τις ελπίδες ανάκαμψης αυτών των χωρών, δεν πλήττουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης, όπως συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής που έχει για να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος σε επίπεδα που δεν είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, σημειώνοντας: «Όσον αφορά τη ρευστότητα, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ό,τι δήλωσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό που είπα ήταν ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένου ενός προγράμματος μακροχρόνιας χρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO), για να διασφαλίσουμε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην αγορά χρήματος είναι εναρμονισμένα με τη μεσοπρόθεσμη εκτίμησή μας για τη σταθερότητα των τιμών. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα μέσων για τον σκοπό αυτό και δεν αποκλείουμε καμία επιλογή για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο τις ανάγκες». Όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο κ. Ντράγκι είπε: «Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών και παρακολουθούμε ασφαλώς τις εξελίξεις αυτές».
Αναφερόμενος στις συνθήκες που λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε: «Η συνολική βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από πέρυσι το καλοκαίρι φαίνεται σταδιακά να μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία, όπως πρέπει να συμβεί και με την πρόοδο που έχει γίνει στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα έχουν ωφεληθεί από τον γενικά χαμηλό πληθωρισμό. Παρά ταύτα, η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ντράγκι: Πρόωρο να πω αν η Ελλάδα θα χρειαστεί 3ο πακέτο στήριξης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ντράγκι: Ξέκοψε τα περί διαγραφής του ελληνικού χρέους – Ζητά νέους όρους για τη νέα βοήθεια
Ντράγκι: 0,50% ή χαμηλότερο το επιτόκιο της ΕΚΤ μέχρι το 2014