Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Νύχτα θρίλερ στο Eurogroup για την Ελλάδα – Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει αλλά η Λαγκάρντ αποδεικνύεται “σκληρό καρύδι”

Νύχτα θρίλερ στο Eurogroup για την Ελλάδα – Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει αλλά η Λαγκάρντ αποδεικνύεται “σκληρό καρύδι”

– Οι υπουργοί διακόπτουν συνέχεια τη συνεδρίαση και ζητούν τη βοήθεια των συμβούλων τους
– Πιέζουν οι Γάλλοι για απόφαση απόψε υπό το φόβο των αγορών την Τετάρτη
– Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους – Το ΔΝΤ είναι αμετακίνητο
– Διαφωνούν όμως και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα
– Σε ανοιχτή επικοινωνία ο κ. Στουρνάρας με τον Α. Σαμαρά όλη τη νύχτα

Nα γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, προσπαθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία συνεχίζεται μετά από την προσωρινή διακοπή.

Η διακοπή στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στιςε θέσεις τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διακοπής υπήρξαν διμερείς επαφές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις. Μάλιστα, αυτή δεν ήταν η μοναδική διακοπή, καθώς είναι τόσο δύσκολα κάποια θέματα οικονομικά, που οι υπουργοί Οικονομικών διακόπτουν προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις από τους συμβούλους τους και τους εμπειρογνώμονες.

Για την ένταση αυτή υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε για τον ίδιο λόγο και με τον Φώτη Κουβέλη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά φαίνεται πως διαφωνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωζώνη δέχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014, ενώ αντιδρά το ΔΝΤ που απαιτεί αυτό να γίνει μέχρι το 2016. 

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχει σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αναφέρει πως ετοιμάζεται ήδη κοινή δήλωση των υπουργών η οποία αναφέρει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και αυτή η δήλωση θα δίνει την κατεύθυνση στα κοινοβούλια να υπερψηφίσουν την εκταμίευση της δόσης για τη χώρα μας.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ αποδεικνύεται σκληρό καρύδι και δεν κάνει πίσω κυρίως στους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαίοι θεωρούν πως θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, στο Eurogroup ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αναστολή για δέκα χρόνια της πληρωμής των τόκων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης.

Ως ένα δεύτερο σενάριο αναφέρεται η επαναγορά του ελληνικού χρέους ύψους 35 έως 40 δισ. ευρώ που διακρατούν τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός όμως των τραπεζών, με τιμή 30 λεπτά ανά ευρώ.

Τέλος, το τρίτο σενάριο είναι η μείωση των επιτοκίων των δανείων συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης από τις 150 μονάδες βάσης, στις 25 μονάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γερμανία προτείνει όχι οριστική λύση για την Ελλάδα, με επέκταση των διμερών δανείων, επαναγορά κρατικού χρέους είτε με νέο δάνειο και με τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών και αύξηση των εντόκων γραμματίων που θα μπορούσε να εκδώσει το ελληνικό δημιόσιο έως το 2016. Μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη Γερμανία θα επανεξεταστεί το ζήτημα του κούρεμα των κρατικών χρεών.

Ωστόσο, το ΔΝΤ από την πλευρά του, είναι ανυποχώρητο και απαιτεί το 2016 να γίνει έτσι κι αλλιώς κούρεμα του ελληνικού χρέους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των κινήσεων μέχρι τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η δόση φαίνεται να κλειδώνει αλλά είναι όλα στον αέρα για το χρέος – Αποκλείουν συνολική λύση αλλά μόνο “ημίμετρα”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε