Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

O εφιάλτης της χρεοκοπίας επιστρέφει στην Αργεντινή

O εφιάλτης της χρεοκοπίας επιστρέφει στην Αργεντινή

Δικαστική απόφαση αυξάνει την πιθανότητα μιας δεύτερης χρεοκοπίας της Αργεντινής, που είχε αρνηθεί να πληρώσει hedge funds χαρακτηρίζοντας τα ως πτωματοφάγα όρνεα.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

”Στις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους στις οποίες η Αργεντινή θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να πληρώσει και 1,3 δισ. δολ. σε hedge funds που αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους μετά την χρεοκοπία τη χώρας το 2001, σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, αυξάνει την πιθανότητα μιας δεύτερης χρεοκοπίας της Αργεντινής, ενώ αν τελικά ισχύσει, θα σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ρωγμή στην πανοπλία των πιστωτών που επι έναν αιώνα κυριάρχησε στο διεθνές δίκαιο.

Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή Thomas Griesa είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στο έτος, ενώ έτυχε αναπάντεχης επικύρωσης εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εφέσεων των ΗΠΑ, στις 26 Οκτωβρίου.

Η υπόθεση αναπέμφθηκε στον αρχικό δικαστή ώστε να διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα, όπως το πόσα οφείλονται στα funds, των οποίων επικεφαλής είναι το Elliot Associates, ένα επιθετικό fund που έχει κάνει τις μηνύσεις χωρών χαρακτηριστικό του.

«Δεν είναι αδικία να έχουμε αποφάσεις οι οποίες τελικά σημαίνουν ότι η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της», είπε ο δικαστής Griesa σε μια πιο πρόσφατη τοποθέτησή του σε σχέση με την υπόθεση. «Μετά από 10 χρόνια δίκης αυτό είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα».

Περαιτέρω, ο δικαστής σε μεγάλο βαθμό προσδιόρισε την έκταση στην οποία τρίτα μέρη θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή.

Η Αργεντινή αρνήθηκε να πληρώσει όταν άλλες αποφάσεις εκδόθηκαν εναντίον της προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα funds ήταν «πτωματοφάγα όρνεα». Η απόφαση όμως του αμερικανού δικαστή ορίστηκε από τον ίδιο να ισχύει όχι μόνο για την Αργεντινή, αλλά και για όσους λειτουργούν ως δικοί της μεσάζοντες.

Αυτό περιλαμβάνει και την Bank of New York Mellon, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας των αναδιαρθρωμένων αργεντινών ομολόγων, και παίζει ρόλο «αγωγού», ώστε να γίνονται οι πληρωμές της χώρας σε αυτούς τους δανειστές- κατόχους. Το επιχείρημα του αμερικανού δικαστή είναι ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα έπρεπε να πληρώνει και τους κατόχους χρέους που δεν συμφώνησαν με την αναδιάρθρωση.

Παρά την έντονη αντίδραση της Bank of New York Mellon και λοιπών φορέων, ο δικαστής όρισε ότι η απόφασή του θα είναι εκτελεστή και στην περίπτωση του αμερικανικού συστήματος πληρωμών- κάτι το οποίο, επισημαίνουν αρκετοί, θα έχει πιθανότατα συστημικές επιπτώσεις στις απανταχού μελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

Η υπόθεση θα αναπεμφθεί σε άλλο αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί των διευκρινίσεων του δικαστή Griesa, δηλαδή επί του υπολογισμού των πληρωμών και του σε ποιους έχει εφαρμογή η απόφαση. Τελικά η υπόθεση θα βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Δικαστής, ενοχλημένος από τις δηλώσεις Αργεντινών αξιωματούχων ότι θα αψηφίσουν την απόφαση του δικαστηρίου, αποφάσισε ότι τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν στους ενάγοντες την 15η Δεκεμβρίου ως χρηματική εγγύηση ώστε να επιτραπεί στο δικαστήριο εφέσεων να αποφανθεί οριστικά.

Η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει συνολικά περίπου 3,4 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο σε διάφορους κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους. Μια μικρή πληρωμή που πρέπει να γίνει στις 2 Δεκεμβρίου θα μπορέσει να ολοκληρωθεί κανονικά αλλά, αν η Αργεντινή δεν πραγματοποιήσει προς την Elliot και τους άλλους τις πληρωμές της 15ης Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ούτε τις κανονικές πληρωμές της προς τους λοιπούς κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους- κάτι το οποίο θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας νέας χρεοκοπίας της χώρας”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε