απαιτώντας εφαρμογή των «σκληρών» μέτρων για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της Ελλάδας, έχει να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση και κυρίως το νέο οικονομικό επιτελείο..
Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού προκαλούν «σοκ»: Τους πρώτους 5 μήνες της χρονιάς ο τακτικός προϋπολογισμός «ξέφυγε» κατά 3,2 δισ. ευρώ. Όμως το πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετώπιζε πέρυσι η Κυβέρνηση, αφού η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία διευρύνεται και ίσως το νέο «πακέτο» μέτρων που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δεν επαρκεί για να την καλύψει..
Δύο νούμερα αποκαλύπτουν το πώς ακριβώς «εξωραϊζεται» η εικόνα του τακτικού προϋπολογισμού:
* Το κράτος χρωστά, πιο πολλά από κάθε άλλη χρονιά. Περίπου 6 δισ. ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες, δηλαδή υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση των υποχρεώσεων πάνω από 90 ημέρες.
* Χρωστά όμως και επενδύσεις. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου επισήμως έχει πέσει «ψαλίδι» επιπλέον μόνο κατά 700 εκατ. ευρώ, μέσα στο 5μήνο υποεκτελείται κατά 1,65 δισ. ευρώ επί συνόλου 3,45 δισ. ευρώ που θα ήταν διαθέσιμα για την τόνωση της αγοράς.
Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι δεν έρχονται έσοδα από τις Βρυξέλλες. Και όμως: Αντιθέτως εισρέουν πολύ περισσότερα χρήματα έναντι του στόχου (661 έναντι 434 εκατ. ευρώ).
Στο πεδίο των δαπανών.. παρά την στάση πληρωμών, εμφανίζεται και πάλι «τρύπα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υποεκτελείται το εξοπλιστικό πρόγραμμα: από τα 689 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο πεντάμηνο μόνο 64 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν όμως και μια σειρά από εκκρεμότητες που θα κληθεί να φέρει εις πέρας το νέο οικονομικό επιτελείο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου:
Πρέπει να διασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου (οι πιστωτές μας πάντως έδειξαν διάθεση να ανάψουν το «πράσινο φως»), να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο, να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να καταθέσει τους εφαρμοστικούς νόμους με τα εισπρακτικά μέτρα των 28,3 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει την πώληση του ΟΤΕ, να αναθέσει σε συμβούλους όλες τις αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν 50 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει τα stress tests στις τράπεζες και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να ολοκληρώσει την απορρόφηση 1,1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την εφαρμογή δεκάδων μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο .. «ξεχνάει» να εφαρμόσει ρητές εντολές της τρόϊκα, προκαλώντας αφενός την «οργή» της και αφετέρου επιλέγει –αδυνατώντας προφανώς να αγγίξει συντεχνίες και να παρακάμψει τις «απαιτήσεις» αρκετών βουλευτών της- την εύκολη λύση της περικοπής μισθών και συντάξεων και της φοροεπιδρομής απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους..
Πέρα από το «κρυφτούλι» που παίζει ακόμα η κυβέρνηση με τα «κλειστά επαγγέλματα», στα «χαρτιά» έχει μείνει και η περιβόητη αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που προβλέπει –μεταξύ άλλων- κατάργηση εφοριών, ενώ όνειρο «θερινής νυχτός» παραμένουν και τα έσοδα 4-5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις και τα «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς; Ενώ οι προϋπολογισμοί του 2010 και 2011 προέβλεπαν να έχουν εισπραχθεί ήδη 4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι σήμερα δεν εισπράχθηκαν παρά μόλις 8 εκατ. ευρώ -και αυτά από συμφωνία του 2009 για το Καζίνο της Κέρκυρας!!!
Το έργο λοιπόν που καλείται να φέρει εις πέρας το νέο οικονομικό επιτελείο είναι «βαρύ» και σίγουρα απαιτούνται «κότσια» ώστε να συγκρουστεί με παγιωμένα «συμφέροντα» και να αποφύγει τις γνωστές συνταγές με θύματα τα συνήθη «υποζύγια».
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα γίνουν οι περικοπές στο εφάπαξ του Δημοσίου και στα επιδόματα
ΔΝΤ: Θα παίρνει λεφτά η Ελλάδα όσο συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις
Σμάγκι: «Κρίμα που η αντιπολίτευση παίζει περίεργο παιχνίδι»