Οικονομία

ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα – ρεκόρ θα φτάσει φέτος το χρέος των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος το 117% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Το συνολικό δημόσιο χρέος των μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου θα υπερβεί φέτος τα επίπεδα – ρεκόρ του τέλους του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις που πρέπει να το αναχρηματοδοτούν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στις χώρες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία, θα ξεπεράσει το 116% του ΑΕΠ τους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος το 117% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Δεν είναι μόνο το επίπεδο του χρέους υψηλά, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό του λήγει την επόμενη τριετία, με το 30% σχεδόν του μακροπρόθεσμου χρέους να πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί έως το τέλος του 2016, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για τον κρατικό δανεισμό. Αν και ένα τόσο υψηλό επίπεδο αναχρηματοδότησης δεν είναι πρωτοφανές, η μετακύλιση του χρέους θα γίνει πιο πολύπλοκη από τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού για θέματα διαχείρισης δημόσιου χρέους κ. Χανς Μπλομεστάιν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αποπληρωμές, οι συνολικές δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθούν ελαφρά φέτος στα 10,6 τρις. δολάρια από 10,8 τρις. δολάρια πέρυσι. Η Ιαπωνία θα είναι ο μεγαλύτερος εκδότης χρέους φέτος, καθώς σχεδιάζει να δανεισθεί ποσά που αντιστοιχούν στο 64,7% του εθνικού προϊόντος της. Ο δανεισμός της Ιαπωνίας θα ανέλθει στο 35% του συνολικού δανεισμού των χωρών του ΟΟΣΑ. Στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται κυρίως πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Μερικές αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό και η Τουρκία, είναι μέλη του Οργανισμού, αλλά δεν είναι οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Διαβάστε

Ιταλία: Μειώθηκαν τα εισοδήματα κατά 2.400 € μέσα σε 5 χρόνια

Όλες οι αλλαγές στο γάλα που απαιτεί η τρόικα

Αντάρτικο της κυβέρνησης κατά της τρόικας

Η τρόικα τα θέλει όλα και η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα