Τετάρτη, 24 Ιουλ.
34oC Αθήνα

ΟΟΣΑ: Ύφεση και το 2014 στην Ελλάδα – Δεν αποκλείει νέο κούρεμα

ΟΟΣΑ: Ύφεση και το 2014 στην Ελλάδα – Δεν αποκλείει νέο κούρεμα

Μην περιμένετε ανάπτυξη το 2014 στην Ελλάδα είναι το… μήνυμα του ΟΟΣΑ στη χώρα μας. Η ύφεση θα υποχωρήσει από το 2015 αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού.

Μαύρα ήταν ξανά τα μαντάτα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την Ελλάδα. Μπορεί ο Οργανισμός να αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα, αλλά η ύφεση δε μας εγκαταλείπει ούτε το 0,4%.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ύφεση θα είναι στο 0,4%, χαμηλότερη, πάντως, από το 1,2% που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση Economic Outlook.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2015 με ρυθμό 1,8%.

Ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει την ανάγκη για μια νέα ελάφρυνση του χρέους ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επανέλθει σε θετικά επίπεδα, από τρίμηνο σε τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του 2014, με συνεχή ενίσχυσή της μάλιστα το 2015, στο 1,8%.

Η πρόβλεψη για τη θετική αυτή εξέλιξη βασίζεται στην προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας, των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Ωστόσο, η συνέχιση των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση και οι χαμηλοί ισολογισμοί των τραπεζών, θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, σημειώνει η έκθεση.

Τα αρνητικά στοιχεία είναι ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε αρνητικούς ρυθμούς.

Ο ΟΟΣΑ πάντως συμβουλεύει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συνεχισθεί όπως προεβλέπετο, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου του χρέους. Στην περίπτωση όμως που η ανάπτυξη αποδειχθεί μικρότερη από την αναμενόμενη, θα πρέπει να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές.

ΟΟΣΑ: ένα πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη

Ο Οργανισμός δεν αποκλείει την ανάγκη για μια νέα ελάφρυνση του χρέους ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Με στόχο δε την περαιτέρω ανάπτυξη των πιστώσεων θα πρέπει επίσης να υπάρξει αναδιάρθρωση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η έκθεση εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αναληφθεί σε ό,τι αφορά στις αγορές προϊόντων αναμένεται ότι θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών και την ανακατανομή των πόρων σε δραστηριότητες με διεθνή προσανατολισμό, έστω και εάν απαιτηθούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ένα πιο αποτελεσματικό και πιό δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη, καταλήγει ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός υπολογίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2013, στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 1,4% του ΑΕΠ για το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα που έρχονται το 2014 – Όχι σε όλα από την τρόικα – Περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο

Συμφωνία για μειώσεις μισθών και πληρωμή κάθε τρεις μήνες!

‘Τρελές οι απαιτήσεις της τρόικας, είναι τυφλοί, θα προκαλέσουν επανάσταση”

Δεν εξυπηρετείται ένα στα τρία δάνεια!

“Όμηροι” διατάξεων οι τιμές σε γάλα, ψωμί και φάρμακα – Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ

Το έλλειμμα μειώθηκε – Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυξήθηκε

Τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Ευημερία: άγνωστη λέξη για τους Έλληνες – Ελάχιστοι δηλώνουν πλέον ικανοποιημένοι από την ζωή τους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε