Σάββατο, 23 Νοε.
13oC Αθήνα

Οι Ρώσοι θέλουν συμφωνίες με ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες

Οι Ρώσοι θέλουν συμφωνίες με ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες

Σε φόρουμ που διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, επισήμανε, ότι το παλιό αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης που στηριζόταν στην εσωτερική ζήτηση που προέρχεται από δανεισμό αντικαθίσταται από το μοντέλο της εξωστρεφούς οικονομίας.

Το αυξημένο και πραγματικό ενδιαφέρον ρωσικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε συμφωνίες με ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες που επιδιώκουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη ρωσικά αγορά, διαπιστώθηκε στη διάρκεια της διήμερης επιχειρηματικής αποστολής “Go International” στη Μόσχα, που διοργανώθηκε από την Εurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης) και ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι εξαγωγές μας στο διάστημα 2010-2012 αυξήθηκαν σαν ποσοστό του ΑΕΠ από 7,6% σε 14,3%. Σε απόλυτα μεγέθη, οι συνολικές εξαγωγές μας από 13,2 δισ. ευρώ το 2004, ανήλθαν στα 27,6 δισ. ευρώ το 2012, ενώ όπως επισήμανε σε δηλώσεις του νωρίτερα, οι προοπτικές για συνέχιση της θετικής αυτής πορείας είναι θετικές, με βάση στοιχεία που συγκεντρώνουν τα γραφεία των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων των διπλωματικών μας αποστολών.

Η ελληνική οικονομία αρχίζει να επιβραβεύεται για τις προσπάθειές της- και όχι μόνο στα λόγια. Η αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η συνακόλουθη εκείνη των τραπεζών, αποτελούν αναμφίβολα, παρά την εκκίνηση από χαμηλή βάση, την αναγνώριση ότι ακολουθείται η ορθή πολιτική και αυτό θα έχει περαιτέρω θετική επίπτωση στον τομέα της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης, ανέφερε ο κ. Κούρκουλας.

Κάνοντας ειδική μνεία στο εύρος των τομέων στους οποίους αναπτύσσεται η ελληνική παραγωγική βάση, ο κ. Κούρκουλας επισήμανε, ότι ο τομέας των τροφίμων, νωπών και τυποποιημένων είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη γραμμή. Σε υψηλή θέση βρίσκονται και τα προϊόντα οικοδομικής χρήσης, με εξέχουσες κατηγορίες στα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά, προϊόντα αλουμινίου, σιδήρου. Η Ελλάδα όμως παράγει και εξάγει σε όλο τον κόσμο και προϊόντα που ενσωματώνουν ακόμη πιο σύγχρονη λέξη της τεχνολογίας, ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα διαθέτει 17 επιχειρήσεις που παράγουν διαστημική τεχνολογία.

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στη συστηματική προσπάθεια που πραγματοποιείται σε όλα τα επίπεδα για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και χρονοδιαγράμματα.

Μιλώντας στο φόρουμ, ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ (Maksim Sokolov), επισήμανε, ότι η Ρωσία βλέπει την ελληνική αγορά ως πύλη εισόδου σε μια ευρύτερη αγορά 65 εκατ. ανθρώπων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη έξαρση, όπως τη χαρακτήρισε, των σχέσεων στον τομέα του τουρισμού και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τις προσπάθειες που καταβάλει για τη διευκόλυνση της διαδικασίας θεώρησης διαβατηρίων προς τους Ρώσους τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Μια προσπάθεια που όπως τόνισε και ο κ. Κούρκουλας, θα συνεχισθεί και στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε, ότι περισσότερες από 150 μικτές ελληνορωσικες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ρωσία με συνολικό τζίρο 2,5 δισ. ευρώω και 20.000 εργαζόμενους.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο επικεφαλής τη διεύθυνσης Διεθνούς Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank Κωνσταντίνος Βουσβούνης, ανέφερε, ότι οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία αναπτύσσονται πλέον δυναμικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία να σημειώσουν αύξηση κατά 18,8%. Επίσης, το 2012, 875.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, έναντι 739.000 το 2011, μία αύξηση 18,4%. Κατά τους πρώτους μήνες του 2013 καταγράφεται νέα αύξηση άνω του 40%. Ήδη στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, παρατηρήθηκε ένα μεγάλο άνοιγμα της ρωσικής αγοράς στα ελληνικά προϊόντα, την υψηλή ποιότητα των οποίων, οι ρωσικές εταιρείες που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτών των ημερών, μπόρεσαν να εκτιμήσουν.

Για τη διευκόλυνση και της οικονομικής πλευράς των εμπορικών συναλλαγών, την πλευρά της χρηματοδότησης των εξαγωγών, ο κ. Βουσβουνης, είπε, ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την υπογραφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πιστωτικής γραμμής επιβεβαίωσης Εγγυητικής Επιστολής και Ενέγγυων Πιστώσεων. Μετά από αρκετούς μήνες ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου η σύμβαση μεταξύ της ΕΙΒ και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, η οποία θα καλύπτει τη χώρα μας, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ExportGate.gr που αποτελεί τον «ψηφιακό κόσμο» του Go International και στην ηλεκτρονική του βάση περιλαμβάνονται ήδη περισσότερες από 650 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και πλέον των 30.000 διεθνών εταίρων, επιχειρήσεων με εισαγωγική δραστηριότητα σε όλες σχεδόν τις αγορές του κόσμου. Οι εξαγωγείς, αλλά και οι δυνητικοί αγοραστές έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 20.000 reports, που καλύπτουν 180 χώρες. Το Exportgate.gr ήδη ξεκίνησε μια σημαντική συνεργασία με τη Google για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συναντήσεων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς στις δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.700 επιχειρηματικές συναντήσεις, ανάμεσα στις 81 ελληνικές και στις 280 ρωσικές επιχειρήσεις, γεγονός – φαινόμενο για τα δεδομένα εκδηλώσεων τύπου “partenariat”. Η πλειοψηφία (40%) των ελληνικών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην επιχειρηματική αποστολή ήταν από τον κλάδο των τροφίμων, ενώ το 8% δραστηριοποιείται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, το 7% στα δομικά υλικά, το 5% στο real estate, το 4,5% στα καλλυντικά. Επιπλέον, συμμετοχές έχουμε και στους κλάδους: τουρισμός, εκκλησιαστικά είδη, υπηρεσίες, χημικά – πλαστικά, ενέργεια, φαρμακευτικά, συσκευασία.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Λακασάς, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα και για τη ρωσική αγορά, για να προωθήσει τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, με μεγαλύτερο αστικό και βιομηχανικό κέντρο τη Θεσσαλονίκη, λόγω της στρατηγικής της γεωγραφικής θέσης στον παγκόσμιο χάρτη, μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως εξελιγμένο διαμετακομιστικό κέντρο για τη Ρωσία. Προϋπόθεση φυσικά εδώ είναι η δημιουργία σύγχρονων ολοκληρωμένων δομών εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως συνδυασμένες μεταφορές, με επίκεντρο την αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και την ορθή αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σημειώνεται επίσης, ότι στη διάρκεια του διημέρου υπογράφηκαν δύο μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒΕ και του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και μεταξύ του Ρωσικού Συνδέσμου Κατασκευαστών και του Ελληνορωσικου Επιμελητηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχίζει η επενδυτική εκστρατεία του Σόιμπλε στη Νότια Ευρώπη

Aποκάλυψη Spiegel: ”Μεταστροφή Μέρκελ – Σόιμπλε – Λιτότητα τέλος – Ανάπτυξη ΤΩΡΑ με γερμανικά δισ. ευρώ”

Ακόμα και η Ρωσία δυσκολεύεται να διατηρήσει ψηλά την ανάπτυξή της

Στην τελική ευθεία η ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε