Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Οι δηλώσεις Ντράγκι πίεσαν το ευρώ

Οι δηλώσεις Ντράγκι πίεσαν το ευρώ

Πιέσεις δέχθηκε το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποχωρώντας στα 1,2746 δολάρια.

 Ωστόσο στη συνέχεια τις πρώτες απογευματινές ώρες ανάκαμψε με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα 1,2867 δολάρια από το επίπεδο των 1,2845 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρήθηκε στα 1,2818 δολάρια.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε σήμερα έτοιμος να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας (παραμένει στο 0,75%) προκειμένου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως απεκάλυψε, ο ίδιος στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, συζητήθηκε διεξοδικά το ενδεχόμενο μίας μείωσης των επιτοκίων. Παράλληλα, εξετάστηκαν πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα (πέραν αυτού της μείωσης των επιτοκίων) προκειμένου να δώσει μία ώθηση στην πραγματική οικονομία. Διαβεβαίωσε δε ότι η νομισματική πολιτική θα διατηρήσει τον υφιστάμενο χαρακτήρα της προκειμένου να διευκολύνει την ανάκαμψη. Οι αναφορές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το ευρώ κάτω από το επίπεδο των 1,28 δολ. καθώς οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν μία άμεση μείωση των επιτοκίων.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου δεν αποτελεί πρότυπο για επανάληψη στο μέλλον. Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος για τις αντοχές που διαθέτει το ευρώ τονίζοντας ότι ακόμη και αν επιδεινωθεί η κρίση, τη ευρωζώνη δεν μοιάζει με συρόμενη πόρτα, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η έξοδος κάποιας χώρας από αυτήν δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Έτσι παρόλο που απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέφυγε να απαντήσει αν η ΕΚΤ έχει εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο (σχέδιο Β) για την ευρωζώνη, η σθεναρή υποστήριξη του στην ενότητα της ευρωζώνης, είχε ως αποτέλεσμα να ανακάμψει στη συνέχεια το ενιαίο νόμισμα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 4 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε οριακά στο 12,06% έναντι 12,08% χθες, ενώ το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,25% να διαμορφωθεί στο 11,81%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,54%,στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,33%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21% από 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιέσεις στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων

Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Ντράγκι: “Ανάκαμψη της οικονομίας προς το τέλος του 2013”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε