Οικονομία

Οι εταιρείες που εμποδίζουν την ανάπτυξη

''Ένα κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει τον ρυθμό ανάκαμψης και αποκατάστασης θα είναι το ποιες εταιρίες θα βάλουν το ρευστό τους να δουλέψει για να παραχθεί ανάπτυξη'' αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Γιατί οι εταιρίες… κλωσσάνε το ρευστό-Ποιοι κρατούν την ανάκαμψη στην τσέπη

Το τεράστιο ποσό αδιάθετων εταιρικών κεφαλαίων που έχει συσσωρευτεί από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται στα χέρια μιας όλο και μικρότερης ομάδας εταιριών, που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ελπίδες για ανάπτυξη των επιχειρηματικών επενδύσεων, ώστε να τονωθεί η παγκόσμια οικονομία.

Το ένα τρίτο περίπου των μεγάλων επιχειρήσεων του πλανήτη εκτός τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έχει στην άκρη μια ακαθάριστη δεξαμενή κεφαλαίων με 2,8 τρισ. δολ., σύμφωνα με έρευνα του συμβουλευτικού οίκου Deloitte, και η πόλωση ανάμεσα σε όσους μαζεύουν και σε όσους ξοδεύουν διευρύνεται συνέχεια μετά την κρίση.

Στο μέλλον, το κύμα της ρευστότητας που πολλοί περιμένουν θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των πολύ λίγων, όχι των πολλών

Όλα αυτά θα επηρεάσουν πάρα πολύ το αν το 2014 θα φέρει την αναβίωση των κεφαλαιακών δαπανών ή των επιχειρηματικών συμφωνιών, προειδοποιεί ο Ian Macmillan, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων της Deloitte. «Στο μέλλον, το κύμα της ρευστότητας που πολλοί περιμένουν θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των πολύ λίγων, όχι των πολλών,» τονίζει.

Από τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες του δείκτη S&P Global 1200, μόλις το 32% των επιχειρήσεων κατείχε το 82% της αθροιστικής ρευστότητας, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2000 τουλάχιστον. Με σχεδόν 150 δισ. δολ. στα ταμεία της, η Apple και μόνο κρατούσε το 5% του συνόλου στα τέλη του έτους.

Αυτή η συγκέντρωση αυξάνεται από το 2007, όταν οι εταιρίες που κατείχαν πάνω από 2,5 δισ. δολ. σε ρευστό για ζητήματα «κοντινής ρευστότητας» -χωρίς τα χρέη- αντιστοιχούσαν στο 76% της συνολικής ακαθάριστης ταμειακής ρευστότητας το 2007.

Ένα κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει τον ρυθμό ανάκαμψης και αποκατάστασης θα είναι το ποιες εταιρίες θα βάλουν το ρευστό τους να δουλέψει για να παραχθεί ανάπτυξη

Η έρευνα επικεντρώνεται σε ακαθάριστα ταμειακά αποθέματα χωρίς να αφαιρούνται τα χρέη, σε μια προσπάθεια απλοποίησης των συγκρίσεων μέσα στον χρόνο και εντοπισμού των χρημάτων που έχουν πραγματικά προς διάθεση οι εταιρίες.

Προκύπτει σε μια εποχή όπου γίνονται περισσότερα τα αιτήματα των επενδυτών προς τις εταιρίες να αυξήσουν τις δαπάνες κεφαλαίων. Η βαρυσήμαντη έρευνα μεταξύ των fund managers που διενεργεί η Bank of America Merrill Lynch έδειξε χθες ότι ποσοστό ρεκόρ 58% των επενδυτών θέλει οι εταιρίες να ξοδέψουν το ρευστό τους σε δαπάνες κεφαλαίου.

Ποσοστό ρεκόρ 67% δηλώνει ότι οι εταιρίες υποεπενδύουν και το ένα τρίτο των managers ζητά από τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους μετόχους – που είναι η συνήθης διαμαρτυρία των επενδυτών.

«Ένα κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει τον ρυθμό ανάκαμψης και αποκατάστασης θα είναι το ποιες εταιρίες θα βάλουν το ρευστό τους να δουλέψει για να παραχθεί ανάπτυξη» σχολιάζει ο Keith Skeoch, διευθύνων σύμβουλος του fund manager Standard Life Investments.

«Οι εταιρίες θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να φέρουν απόδοση»

Πρόσφατη έρευνα της Standard & Poor’s απέδειξε ότι η συσσώρευση ρευστότητας αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Αν ο συντελεστής του ρευστού που έχουν οι εταιρίες στα ενεργητικά τους είχε ακολουθήσει μια πιο ομαλή ανάκαμψη το 2012 και το 2013, θα είχε δαπανηθεί ρευστό 900 δισ. δολ. αυτά τα δύο χρόνια.

Η συσσώρευση ρευστού ευθύνεται σύμφωνα με μερίδα οικονομολόγων για τη βραδεία έξοδο ορισμένων περιοχών από την κρίση. Καθώς οι εταιρίες διατηρούν χαμηλά το λειτουργικό τους κόστος και δεν επενδύουν σε εξοπλισμό, ο πλούτος τους δεν διασπείρεται ώστε να ευεργετήσει την ευρύτερη οικονομία.

Όμως η ανάλυση της συσσώρευσης ρευστότητας στην κρίση περιπλέκεται από τα αυξανόμενα επίπεδα χρεών μετά το 2007, καθώς οι εταιρίες αξιοποιούν τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ με εκδόσεις ομολόγων. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αποθαρρύνει τη διάθεση για δαπάνες σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ή για δαπάνες κεφαλαίου, ή για επιστροφή ρευστού στους επενδυτές.

Η έρευνα όμως της Deloitte αποκαλύπτει ότι η συγκέντρωση ρευστότητας έχει πλήξει τις τιμές των μετοχών και την ανάπτυξη κερδών των εταιριών τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρίες με χαμηλούς συντελεστές ταμειακής ρευστότητας έχουν καλύτερη εικόνα και στα δύο, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με υψηλά ταμειακά αποθέματα.

Ο κ. Macmillan της Deloitte τονίζει: «Οι εταιρίες με μικρή ταμειακή ρευστότητα που είναι πιο επιθετικές με την αναζήτηση της ανάπτυξης διαπιστώνουν καλύτερη εικόνα στις μετοχές και στην κερδοφορία τους σε σύγκριση με τους πλουσιότερους ανταγωνιστές τους».

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι δαπάνες κεφαλαίου θα αυξηθούν το 2014, ως αντίδραση στους φόβους των επενδυτών ότι οι πλούσιες σε ρευστότητα επιχειρήσεις δεν επενδύουν αρκετά.

«Οι εταιρίες θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να φέρουν απόδοση» προειδοποιεί ο John Bilton, strategist ευρωπαϊκών επενδύσεων της Bank of America Merrill Lynch.

Διαβάστε επίσης:

Πτώση στο Χρηματιστήριο – Ανησυχητική άνοδος στα spreads

Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές

Πρεμιέρα στο Νταβός – Ιδρύθηκε από Γερμανό, γιο Ελβετού εργοστασιάρχη

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα