Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Οι ξένοι αντιγράφουν το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας

Οι ξένοι αντιγράφουν το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας

Το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας έχουν υιοθετήσει πλέον σχεδόν οι μισές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Γερμανία, προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των εμπορικών τους στόλων.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη “Γηραιά ‘Ηπειρο” τάση αντιγραφής του ελληνικού μοντέλου της ετήσιας σταθερής φορολογίας των πλοίων βάσει τονάζ για λόγους ακριβώς ανταγωνιστικότητας» επισήμανε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime, Θανάσης Μαρτίνος, με αφορμή -όπως είπε- την κριτική που ασκείται στο συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς από ορισμένους Ευρωπαίους και ‘Ελληνες πολιτικούς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο κ.Μαρτίνος υποστήριξε ότι «αν είχαμε διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, δεν θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τις ασιατικές χώρες. Απλά δεν θα είχαμε ναυτιλιακές επιχειρήσεις ποντοπόρων πλοίων στην Ευρώπη. Η ναυτιλία, όπως και η βιομηχανική παραγωγή, θα μετακινείτο στην Ασία».

Συμπερασματικά, σημείωσε, η εμπορική ναυτιλία -λόγω ελληνικής συμμετοχής- αποτελεί έναν από τους λίγους οικονομικούς κλάδους, όπου η Ευρώπη είναι ανταγωνιστική. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ή μάλλον να ενημερωθούν για τη σημασία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, που αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι οι ‘Ελληνες εφοπλιστές δεν επιδοτούνται άμεσα ή έμμεσα και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες και «άρα δεν συμβάλλουν στο σημερινό τραπεζικό πρόβλημα».

Κάτω του 5% το ποσοστό πτωχεύσεων ναυτιλιακών εταιρειών από το 2008

Παρότι η ναυτιλιακή κρίση διαρκεί από το 2008, λίγες ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Το ποσοστό πτωχεύσεων ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων σε πέντε χρόνια κρίσης στο σύνολο είναι κάτω του 5% (κατά μέσο όρο 1% ετησίως).

Υπενθύμισε, τέλος, ότι παρά την κρίση των τελευταίων πέντε ετών, η ελληνική ναυτιλία παραμένει πρώτη σε τονάζ παγκοσμίως. Αποτελεί δε το 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια οι ‘Ελληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου που αποτελεί την καθαρότερη μορφή ενέργειας (LNGS). Το ένα τρίτο των υπό ναυπήγηση μεγάλων υγραεριοφόρων (LNGS) ανήκει σε ‘Ελληνες, κατέληξε._

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes

Οργή των εφοπλιστών κατά της κυβέρνησης

Οι Έλληνες εφοπλιστές συντρίβουν κάθε ρεκόρ αγοράς πλοίων


Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε