Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Οι οικονομίες θα χτυπηθούν στο κεφάλι με σφυρί”

Οι οικονομίες θα χτυπηθούν στο κεφάλι με σφυρί”

Σύμφωνα με τους Financial Times ”οι αγορές ποτέ στο παρελθόν δεν εκλήθηκαν να προβλέψουν την πιθανότητα διάλυσης μιας νομισματικής ένωσης σαν το ευρώ.Τώρα, έχει αλλάξει η κατάσταση και η αβεβαιότητα εξανεμίζεται σιγά σιγά”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Ξένοι “μυρίζονται” ευκαιρίες στην ευρω-περιφέρεια

”Η Ιταλία έχει επιστρέψει στη «λίστα αγορών» των ξένων επενδυτών και η Ισπανία ακολουθεί από κοντά.

Τα επιτόκια στα 10ετή ιταλικά ομόλογα κλείνουν το 2012 κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών και οι ξένοι κάτοχοι τίτλων της χώρας αυξάνουν τα ενεργητικά τους. Τα ισπανικά επιτόκια έχουν διολισθήσει πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αιχμή του Ιουλίου.

Το πόσο θα κρατήσει το ράλι το 2013 θα είναι το βαρόμετρο που θα δείξει πόση επιτυχία έχει η προσπάθεια των ρυθμιστών να μαζέψουν την κρίση χρεών που πλήττει την περιφέρεια της ευρωζώνης. Αν η βελτίωση συνεχιστεί, θα γίνει πιο εύκολη η επιστροφή στην χρηματοδότηση από την αγορά για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που βρίσκονται υπό προγράμματα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά τα επιτόκιά τους έχουν επίσης υποχωρήσει κάθετα.

Μέχρι στιγμής, την τάση καθοδηγεί η -αδοκίμαστη- υπόσχεση της ΕΚΤ να δράσει ως έκτακτο «χειρόφρενο». Αλλά η ψυχολογία της αγοράς παραμένει εύθραυστη, όπως φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Mario Monti δήλωσε ότι θα αποσυρθει νωρίτερα απ’όσο αναμενόταν, από την ιταλική πρωθυπουργία. Το κόστος δανεισμού της χώρας εκτινάχθηκε, αλλά παροδικά μόνο.

Η πολιτική της ευρωζώνης ξεγέλασε τους διεθνείς επενδυτές το 2012. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, τα yields στα ομόλογα της περιφέρειας εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι φόβοι για διάλυση διογκώνονταν και οι ξένοι αποτραβιώνταν.

«΄Εκαναν άραγε λάθος οι επενδυτές; Εγώ θα το τοποθετούσα διαφορετικά: Βρεθήκαμε σε αχαρτογράφητες περιοχές», σχολιάζει ο Jim Esposito της Goldman Sachs.

«Οι αγορές ποτέ στο παρελθόν δεν εκλήθηκαν να προβλέψουν την πιθανότητα διάλυσης μιας νομισματικής ένωσης αυτού του μεγέθους. Κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική. Τώρα, έχει αλλάξει η κατάσταση και, από μια σχεδόν απαγορευτική για επενδύσεις κατάσταση, περάσαμε σε μια περισσότερο ενδιαφέρουσα. Η αβεβαιότητα εξανεμίζεαι σιγά – σιγά».

Αυτή η στροφή φαίνεται στα επίσημα στοιχεία. Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανακοινωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα υπό ξένη κατοχή ιταλικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ στα 600 δισ. ευρώ (χωρίς τα ενεργητικά της ΕΚΤ) ή 30% του συνόλου των χρεογράφων, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Η ξένη κατοχή ισπανικών ομολόγων έχει επίσης ανακάμψει από τα καλοκαιρινά χαμηλά.

«Η Ιταλία απολαμβάνει ευρεία επιστροφή ευρωπαίων και διεθνών επενδυτών. Το ίδιο μοτίβο ισχύει στην Ισπανία, αλλά πιο ήπιο», σχολιάζει ο Laurent Fransolet της Barclays. Εκείνοι που επιστρέφουν στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας είναι υψηλότερου προφίλ, πιο επιθετικοί διεθνείς επενδυτές οπως η Pimco ή η BlackRock, καθώς και επενδυτές που καλύπτουν short θέσεις «και όχι οι μικρές γερμανικές ασφαλιστικές εταιρίες ή άλλοι παραδοσιακοί επενδυτές».

Πάντως αυξάνεται η πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις έχουν καλύτερη θέση επί των δημοσιονομικών τους. Ο Ewen Cameron Watt, chief investment strategist του επενδυτικού ινστιτούτου της BlackRock, τονίζει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας της ευρωζώνης ήταν «εμπροσθοβαρή». Στο επόμενο έτος, οι οικονομίες «θα χτυπηθούν στο κεφάλι με σφυρί, αλλά όχι τόσο δυνατά». Η κατάληξη στις προβλέψεις της BlackRock για το 2013 είναι η εξής: «Προτιμούμε τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα σε σχέση με των χωρων του πυρήνα».

Το τι θα γίνει στην συνέχεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ισπανία. Το προτεινόμενο πρόγραμμα απευθείας αγορών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ, με το οποίο θα παρεμβαίνει στις αγορές, απαιτεί «προϋποθέσεις», ότι δηλαδή οι χώρες που θα το απολαμβάνουν θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την Ε.Ε. Όταν το αποκάλυψε ο δοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον Σεπτέμβριο, οι αγορές υπέθεσαν ότι η Ισπανία θα προσυπογράψει γρήγορα. Τα ισπανικά yields έπεσαν κάθετα. Ως εκ τούτου όμως, η Μαδρίτη θεώρησε ότι δεν έχει μεγάλη ανάγκη την βοήθεια της ΕΚΤ.

Ο κίνδυνος είναι ότι οι αγορές ομολόγων θα “τεστάρουν” την αποτελεσματικότητα της «εικονικής» παρέμβασης της ΕΚΤ το 2013. Ο Steven Major της HSBC, προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική θέση της Ισπανίας παραμένει ευάλλωτη και ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να υποχρεωθεί να προσφύγει σε διεθνές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν, για παράδειγμα, εκδηλωθούν πολύ άσχημα οικονομικά στοιχεία ή δυσμενής δημοπρασία ομολόγων. «Είναι μια κατάσταση που ενέχει κινδύνους. Έχουν πολύ χρέος να χρηματοδοτήσουν το 2013 και κάθε εβδομάδα θα έρχονται στο επίκεντρο δημοπρασίες”.

Ωστόσο η σκέψη ότι τα ΟΜΤ θα πρέπει να γίνουν «πραγματικά» αρχίζει να αμφισβητείται. “Ως επενδυτής ομολόγων, θέλεις να δεις την στήριξη στην Ισπανία για να καταλάβεις το πώς θα δουλέψουν οι «προϋποθέσεις» και να έχεις μια ιδέα για τα επίπεδα στα οποία θα παρέμβει η ΕΚΤ», σημειώνει ο Andrew Balls της Pimco. Εάν όμως δεν πυροδοτηθεί η βοήθεια της ΕΚΤ, επειδή υπάρχει σταθερότητα στην αγορά και η Ισπανία δεν χρειάζεται βοήθεια, τότε αυτό θα είναι θετικό”.

Πράγματι, η ενεργοποίηση του προγράμματος ΟΜΤ για την Ισπανία θα μπορούσε να έχει αθέλητες αρνητικές επιπτώσεις, αν για παράδειγμα προκαλούσε φόβους για αναδιοργάνωση χρεών σε όλη την ευρωζώνη. Οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν άλλους φόβους. Οι καθυστερήσεις σε μέτρα ενίσχυσης και ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφιβολία την δυνατότητα των ηγετών της ευρωζώνης να διαλύσουν τους καταστροφικούς δεσμούς ανάμεσα στις τράπεζες και την κρατική οικονομία.

Οι ιταλικές εκλογές που αναμένονται τον Φεβρουάριο, μπορεί να τροφοδοτήσουν τους φόβους των επενδυτών για χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων. Ομως ο κ. Major της HSBC σημειώνει ότι οι αγορές ομολόγων ανέκαμψαν μετά τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 14 μηνών, στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία. «Η πολιτική θα μπορούσε να μας προσφέρει μια νέα ευκαιρία αγορών το 2013.”

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε