Πολιτική

Οι όροι για να παίρνουμε κάθε μήνα την δόση

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Ελλάδα! Το Eurogroup έδωσε το ΟΚ για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ αλλά οι όροι που πρέπει να εκπληρώνει κάθε φορά η χώρα μας είναι συγκεκριμένοι και σκληροί.

Περιγράφονται αναλυτικά (με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) στο ΦΕΚ. 96 ολόκληρες σελίδες έχει το συγκεκριμένο ΦΕΚ και εκεί γίνεται απόλυτα σαφές ότι μας έχουν δέσει χειροπόδαρα για τις δόσεις και κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός να πάρουμε χρήματα, θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα και όσα έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές.

Ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός τόσο έως τον Μάρτιο και τη σταδιακή εκταμίευση των 18,2 δισ. ευρώ που θα ακολουθήσουν τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ, αλλά και στη συνέχεια, αφού η Ελλάδα θα ελέγχεται για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και μετά το 2016, για να μπορεί να εξασφαλίζει τη μη αποπληρωμή τόκων.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να τιτλοποιούνται και να αποδίδονται στον EFSF τα επιπλέον έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης», ενώ όφελος από τους τόκους θα υπάρχει μόνον εάν εφαρμόζονται επακριβώς τα συμφωνηθέντα.

Για τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, προβλέπεται ότι οι επιπλέον εισπράξεις από τον ετήσιο στόχο, θα τιτλοποιούνται και με τη μορφή ειδικού ομολόγου θα αποδίδονται στον EFSF, προκειμένου να αποπληρώνεται μέρος των 11,3 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους 31,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη σύμβαση, ο EFSF θα διατηρεί, από την πλευρά του, το δικαίωμα να μην κάνει αποδεκτά αυτά τα ομόλογα.

Για να εκταμιεύεται οποιοδήποτε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο, μάλιστα, θα πρέπει να συνοδεύεται από το «πιστοποιητικό συμμόρφωσης».

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα χορηγείται στον EFSF από τον νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, η χώρα είναι υποχρεωμένη, να ενημερώνει τον EFSF για τυχόν αλλαγές μεταξύ της ημερομηνίας κατάθεσης του πιστοποιητικού και της αίτησης χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει ζήτημα ανακρίβειας του πιστοποιητικού.

Για να αποφασίσει ο EFSF για το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης, θα πρέπει πρώτα να λάβει γνωμοδοτήσεις και από τις άλλες συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρίες (Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton).

Το μέτρο της αναβολής πληρωμής των τόκων για μία 10ετία, θα ισχύει όσο η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο και ιδίως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο έλεγχος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος (2016), για να μπορεί να διασφαλίζει η Ελλάδα τη μη αποπληρωμή των τόκων.

Επίσης, στη σύμβαση προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, η Ελλάδα θα καταβάλει επιπλέον τόκους 2% στον EFSF για τα δάνεια ύψους 11,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Οι δανειακές συμβάσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό: Η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται απαρέγκλιτα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά στοιχεία τους έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα σύμβαση τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, κάθε δικαιώματος ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόδοσης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στο μέτρο που τα παραπάνω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο.

Σημειώνεται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκταμιευθούν τα 34,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 11,3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η επαναγορά των ομολόγων και τα 7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Εντός του Ιανουαρίου προβλέπεται η εκταμίευση 7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 2 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις, από 2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς: Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε τους πολίτες

Σαμαράς: “Το Grexit πέθανε”

Ανάσα για την Ελλάδα! Δόση μαμούθ 52,5 δις ενέκρινε το Eurogroup – Τα πρώτα 34,4 την άλλη εβδομάδα!

Πήραμε την δόση των 34,4 δις! Ναι από το Eurogroup

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι