“Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις αγορές όσον αφορά την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να λάβει δραστικά μέτρα για να ηρεμήσουν” οι αγορές και να αποφευχθεί η διάχυση, σημείωσε σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις Βρυξέλλες.
“Η Ισπανία θα πρέπει να διατυπώσει σύντομα ένα επίσημο αίτημα για τη βοήθεια αυτή”, σημείωσε. Θα πρέπει να το κάνει πριν από την προσεχή σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
“Οι ανάγκες του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία υπολογίζονται από το ΔΝΤ σε 40 δισεκατομμύρια, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο υψηλές”, σημείωσε.
“Αναμένουμε τα αποτελέσματα δύο ανεξάρτητων αξιολογήσεων, αλλά αποφασίσαμε σκοπίμως να έχουμε περιθώρια ελιγμού και γι’αυτόν το λόγο το Eurogroup αποφάσισε να θέσει στη διάθεση (της Ισπανίας) 100 δισεκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα προχωρήσουν σε ενδελεχή ανάλυση των αναγκών αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία”, σημείωσε ο Επίτροπος Ρεν, προσθέτοντας ότι “ένα μνημόνιο θα υπογραφεί στη συνέχεια με την Ισπανία”.
Ο Ρεν επιβεβαίωσε ότι “οι όροι που θα συνδέονται με αυτήν τη βοήθεια θα αφορούν μόνον τον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα” και ότι “δεν θα υπάρξουν όροι όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.
Αναφερόμενος στον τρόπο δρομολόγησης των χρημάτων αυτών προς τις ισπανικές τράπεζες, ο Ρεν σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Οι δύο επιλογές που υπάρχουν είναι να χρησιμοποιηθούν πόροι είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο μήνα.
“Έχουμε θετική εμπειρία από τη χρήση ομολόγων του ΕΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος”, σημείωσε ο Ρεν. “Προς το παρόν, έχουμε αποφασίσει ότι θα χρησιμοποιήσουμε είτε το ΕΤΧΣ είτε τον ΕΜΣ για τη βοήθεια αυτή”, κατέληξε.