Οικονομία

Οριζόντιος φόρο 20% σε όλα τα εισοδήματα και 10% σε χαμηλόμισθους

- Πρόταση του ΙΟΒΕ για “ενιαίο” φόρο εισοδήματος και κατάργηση της φορολογικής κλίμακας
- “Η αναμόρφωση του φορολογικού δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη”
- Στουρνάρας: Βελτιώνεται σημαντικά η φορολογική δικαιοσύνη
- Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου

Θετικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας στο φορολογικό σύστημα που παρουσίασε ο ΙΟΒΕ σε μελέτη του με τίτλο: “Γραμμική Φορολόγηση: Μια νέα αρχή;”.

Το σύστημα προτείνει την κατάργηση των πολύ υψηλών συντελεστών, που στη χώρα μας έφταναν έως και 40% ή 45%, και προβλέπει έναν βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ενώ προβλέπεται και ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολογήτο ποσό για μισθούς και συντάξεις). Το σύστημα αυτό, που είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, είναι απλώς μια ένδειξη -όπως αναφέρεται στη μελέτη- για το πώς μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας αναπτυξιακές προϋποθέσεις.

Στην ανάλυση του συστήματος της γραμμικής φορολόγησης, που παρατίθεται στη μελέτη, φαίνεται ότι αυτού του είδους τα συστήματα αντιμετωπίζουν πολιτικά προβλήματα, τόσο λόγω της μη εξοικείωσης των Δυτικοευρωπαϊκών δημοσιονομικών συστημάτων με αυτά, όσο και με το φόβο ότι δεν επαρκούν για να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος του λεγόμενου Ευρωπαϊκού μοντέλου. Παρ’ όλα αυτά η μελέτη δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, καθώς προτείνει ένα σύστημα, το οποίο αφ’ ενός μπορεί να είναι η φυσική απόληξη του νέου φορολογικού συστήματος που θα αρχίσει να ισχύει το 2014, αφ’ ετέρου δε θα είναι πολύ πιο απλό και διαφανές, με χαμηλότερους συντελεστές

Στουρνάρας: “Πρέπει να αποδεσμευθεί η φορολογική από την κοινωνική πολιτική”

Αν και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έδωσε το παρών στην έκδήλωση της παρουσίασης της μέλετης, σε κείμενο ομιλίας του που διαβάστηκε, είναι εμφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών βλέπει με καλό μάτι την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

“Η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησε με τον πλέον δραστικό τρόπο να προβεί σε τομές και αλλαγές των οποίων το μέγεθος και οι επιπτώσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες από όσες έχουν πραγματοποιηθεί για πολλά χρόνια στο παρελθόν”, τονίζεται και συνεχίζει, αναφέροντας ότι οι βασικές καινοτομίες του νέου πλαισίου είναι πολλές και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναλυτικά:
– Με το νέο σύστημα διευρύνεται η φορολογική βάση μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης όλων των εισοδημάτων από όλους τους πολίτες και η πλήρης ένταξη στο φορολογικό σύστημα ομάδων που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπώς ή με αδιαφανή τρόπο.
– Βελτιώνεται σημαντικά η φορολογική δικαιοσύνη: Η συνεισφορά των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων διαμοιράζεται δικαιότερα και δεν περιορίζεται πλέον στη σχεδόν αποκλειστική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων.
– Εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία πλέον θα αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο.
– Αντιμετωπίζεται τολμηρά η δημιουργία υπεραξιών για κινητές και ακίνητες περιουσίες με την εισαγωγή φόρου υπεραξίας για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο, αφού τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται μέσω της φορολογίας των κερδών τους.
– Από το 2015 εντάσσεται στο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα με ένα πολύ μικρό συντελεστή που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του μαύρου εισοδήματος των μεσαζόντων.
– Αποδεσμεύεται σε κάποιο βαθμό η κοινωνική από τη φορολογική πολιτική. Αυτό, πέρα από τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρακτικά σημαίνει ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά μπορούν να πάρουν για πρώτη φορά επίδομα. Η φορολογική πολιτική δεν είναι πάντα το πιο πρόσφορο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορο – σοκ! Επιπλέον φόροι 1,3 δισ. το 2014 – Τέλος οι φοροαπαλλαγές και τεκμήρια για όλους

ΥΠΟΙΚ: Η πλειοψηφία των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα

Στουρνάρας: “Δεν υπάρχει πιο δίκαιος φόρος για τα ακίνητα”

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα