Οικονομία

“Παιχνίδια χρεοκοπίας” για το κούρεμα στην πλάτη της Ελλάδας

Όλοι μιλούν για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και όλοι παίζουν τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια στην πλάτης της Ελλάδας.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης “οργίασαν” σήμερα κατά της Ελλάδας. Γερμανικές αλλά και οικονομικές εφημερίδες άλλων χωρών μιλούσαν ανοιχτά για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας μας, αφού οι κερδοσκόποι βρίσκονται σε ανοιχτό “πόλεμο” με την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Μάλιστα όπως γράφουν οι κερδοσκόποι ελπίζουν σε κατάρρευση των συνομιλιών για του κούρεμα του ελληνικού χρέους ώστε να αποκομίσουν υπερκέρδη.

Σκληρή γραμμή για το θέμα του “κουρέματος” τηρεί και η Γερμανία, αφού έχει υιοθετήσει πλήρως την άποψη του ΔΝΤ ότι το επιτόκιο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει το 3%, την ώρα που οι τράπεζες ζητούν πάνω από 5%.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε έστειλε μήνυμα μέσω του γερμανικού ραδιοφώνου στους τραπεζίτες να μη θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία του ελληνικού “κουρέματος” με παράλογες απαιτήσεις, τονίζοντας ακόμη ότι οι δηλώσεις από την πλευρά των τραπεζών γίνονται για να ασκηθούν πιέσεις στη διαδικασία.

Το “κούρεμα” ανάγεται σε βασικής προτεραιότητας ζήτημα για τη Γερμανία. Πηγές της καγκελαρίας αναφέρουν ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις για το PSI, έχοντας ήδη θέσει “κόκκινες γραμμές” για το επιτόκιο, ενώ τονίζουν συνεχώς ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική.

Οι “Financial Times” γράφουν ότι οι ιδιώτες θα ζητήσουν την παράμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην ίδια εφημερίδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που ηγείται των διαπραγματεύσεων, καταγγέλλει τους εταίρους των Ευρωπαίων, φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ, ότι άλλα συμφώνησαν και άλλα κάνουν.

“Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι επιθυμούν συμφωνία με 50% κούρεμα σε εθελοντική βάση. Κάποιοι από τους δικούς τους εταίρους δεν ακολουθούν αυτή την απόφαση. Όσοι περιμένουν από τους ιδιώτες να δεχθούν παράλογες ζημιές, δεν αντιλαμβάνονται τη φύση της εθελοντικής συμφωνίας” δηλώνει ο κ. Νταλάρα.

Για δηλώσεις σκοπιμότητας από τους ιδιώτες κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, επισημαίνοντας ότι “δηλώσεις σε κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων είναι μέρος των ίδιων των διαπραγματεύσεων”.

Η κυβέρνηση στέλνει στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία και να αρθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στο CNBC -την πρώτη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας- δηλώνει αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, καθώς την έχει απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “ο πρωθυπουργός έχει αφαιρέσει από το πρόγραμμά του όλα τα άλλα θέματα και είναι προσηλωμένος στις προσπάθειες για το PSI και τη δανειακή σύμβαση”. “Θα είναι σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς και τηλεφωνικά τις επόμενες ημέρες” είπε ο Παντελής Καψής.

Διαβάστε επίσης :


Ακυρώθηκε η συνάντηση Μέρκελ Σαρκοζί Μόντι

Κερδοσκοπικές ισοτιμίες: 1 ευρώ = 1.530 δρχ!

”Μαύρα και άραχνα” τα βλέπει το ΔΝΤ

Σόιμπλε: «Μη θέτετε σε κίνδυνο το «κούρεμα» της Ελλάδας»

“Άτακτη χρεοκοπία και δραχμή σε 10 εβδομάδες”.Ποιος κάνει τη πρόβλεψη

Παπαδήμος στο CNBC: “Η δραχμή δεν είναι επιλογή – Η Ελλάδα θα τα καταφέρει”

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Ιταλία, η Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνησαν για υποθαλάσσια σύνδεση παραγωγής ενέργειας από την Αλβανία
Με την προσέγγιση αυτή, η Ιταλία θέλει να μετατραπεί σε στρατηγικό σημείο αναφοράς για τις ροές ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική, δηλώνει η Μελόνι
Η Ιταλία, η Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνησαν για υποθαλάσσια σύνδεση παραγωγής ενέργειας από την Αλβανία