Σάββατο, 16 Νοε.
15oC Αθήνα

Πάνω από 22 δισ. ευρώ θα επενδύσει η ΕΕ τα επόμενα 7 χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία

Πάνω από 22 δισ. ευρώ θα επενδύσει η ΕΕ τα επόμενα 7 χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα επενδύσουν, κατά τα επόμενα επτά έτη, 22,58 δις. ευρώ, για έρευνα και καινοτομία σε τομείς που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί σε πέντε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στους τομείς των φαρμάκων, της αεροναυτικής, των βιομηχανιών βιολογικής βάσης, των καυσίμων, και των ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Η Επιτροπή προσδοκά ότι οι ερευνητικές αυτές συμπράξεις θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε τομείς που παρέχουν ήδη περισσότερες από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και παράλληλα θα δώσουν λύσεις σε μείζονες προκλήσεις της κοινωνίας, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή η παροχή αντιβιοτικών της επόμενης γενιάς.

Ο Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία στρατηγικών τεχνολογικών τομέων που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Αυτή η δέσμη επενδύσεων στην καινοτομία συνδυάζει τις δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι προϋπολογισμός για την ανάπτυξη».

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να γίνουν επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, με στόχο τη στήριξη του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», με περίπου 8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», 10 δισ. ευρώ από τη βιομηχανία και περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι πέντε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι οι εξής:
• Καινοτόμα φάρμακα 2 (ΙΜΙ2): για την ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπειών της επόμενης γενιάς, όπως νέα αντιβιοτικά
• Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου 2 (FCH2): για την επέκταση της χρήσης αντιρρυπαντικών και αποδοτικών τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας και της ενέργειας
• Clean Sky 2 (CS2): για την κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2
• Βιομηχανίες βιολογικής βάσης (BBI): για τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης
• Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα (ECSEL): για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων

Τέλος, προβλέπονται επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη της ΕΕ, για έρευνα σε τομείς που αφορούν νέες θεραπείες ασθενειών που σχετίζονται με τη φτώχεια, τεχνολογίες μέτρησης της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, στήριξη σε ΜΜΕ υψηλής τεχνολογίας, και λύσεις ώστε ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γερμανοί ζητούν τα “κλειδιά” της χώρας μας για να κάνουν τις απολύσεις στο Δημόσιο!

Κομισιόν: Παρουσίασε πρόταση για τη μείωση των τελωνειακών διατυπώσεων για τα πλοία

Η Κομισιόν προωθεί την πλήρη δημοσιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων, γράφει η “L’ Echo”

Η Κομισιόν έδωσε το “πράσινο φως” για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μπαρόζο: “Προσωρινή” χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημοσιονομικά ελλείμματα

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε