Οικονομία

Παράνομο” το ευρωπαϊκό σχέδιο επίλυσης της κρίσης

Οι Financial Times αποκαλύπτουν μία μυστική νομική έκθεση που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και καταφέρνει πρόσθετο πλήγμα σε μια μεταρρύθμιση η οποία κρίνεται ζωτικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρεών.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο:“Παράνομη” η δημιουργία ενός τραπεζικού επόπτη

”Το σχέδιο δημιουργίας ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής στην ευρωζώνη είναι παράνομο, σύμφωνα με μυστική νομική έκθεση που δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και καταφέρνει πρόσθετο πλήγμα σε μια μεταρρύθμιση η οποία κρίνεται ζωτικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρεών.

Έκθεση του ανώτερου νομικού συμβούλου του Συμβουλίου της ΕΕ, που εξασφάλισαν οι Financial Times, ισχυρίζεται ότι το σχέδιο προχωρά «πέρα από τις εξουσίες» που επιτρέπει ο νόμος καθώς μεταβάλλει τους κανόνες διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η νομική υπηρεσία καταλήγει ότι, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ, θα είναι αδύνατον να δοθεί σε μια τραπεζικη εποπτικη αρχή εντός της ΕΚΤ επίσημη δικαιοδοσία λήψης αποφάσεων, όπως υποδεικνύει το προσχέδιο που έχει προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τις χώρες εκτός ευρωζώνης που θέλουν να επιλέξουν την συμμετοχή στο καθεστώς τραπεζικής εποπτείας, θα είναι εξίσου παράνομο να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες της ΕΚΤ, αίτημα που διατυπώνουν χώρες όπως η Σουηδία και η Πολωνία (σ.σ. οι χώρες εκτός ευρωζώνης δεν μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας και έτσι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου).

Αν και συνηθίζεται οι νομικοί των ποικίλων ευρωπαϊκών θεσμών να διαφωνούν για τις παραμέτρους προτάσεων, διπλωματικοί κύκλοι που μετέχουν στις διαδικασίες λένε ότι η κάθετη διαφοροποίηση της νομικής άποψης, θα περιπλέξει τις προσπάθειες να ξεπεραστουν οι βαθιές ανησυχίες που ήδη υπάρχουν σε ορισμένα κράτη μέλη. Η τραπεζική ένωση θα είναι βασικό ζήτημα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Εκτός από την υπογράμμιση των νομικών περιορισμών που προκύπτουν για τους «εκτός» ευρωζώνης, η άποψη των νομικών θα επιτείνει τις ανησυχίες της Γερμανίας σχετικά με την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς θέτει σε αμφιβολία την δυνατότητα να υπάρξει μια ξεχωριστή διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την εποπτεία.

Ωστόσο τμήματα της έκθεσης σκιαγραφούν έναν πιθανό νομικό συμβιβασμό εντός των συνθηκών, τον οποίο οι αξιωματούχοι μελετούν ως πιθανή βάση για μετατροπές στον σχεδιασμό του καθεστώτος εποπτείας.

Η νομική υπηρεσία αναφέρει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο που θα έχει την εντολή να «προετοιμάζει» προσχέδια αποφάσεων επόπτευσης, εφόσον η τελική απόφαση παραμένει στην ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με αυτή την τακτοποίηση οι εκτός ευρωζώνης χώρες θα μπορούν να έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, τουλάχιστον στον σχεδιασμό των συμβουλευτικών προτάσεων πάνω στις οποίες θα αποφασίζει η ΕΚΤ. Αυτή η δομή θα μπορούσε να ενισχυθεί πρόσθετα, αν η ΕΚΤ πρόκειται εθελοντικά να αναθέτει έργα.

Αναγνωρίζοντας τους νομικούς περιορισμούς ο επίτροπος Michel Barnier έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «η λύση σε αυτά τα ζητήματα ανήκει εν μέρει στην ΕΚΤ».

Πάντως ορισμένοι αξιωματούχοι δεν εντυπωσιάζονται με την προοπτική να δοθούν δικαιώματα ψήφου σε μια επιτροπή η οποία δεν λαμβάνει αποφάσεις, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί ρεαλιστική πολιτική λύση.

«Τώρα που ειναι σαφές ότι δεν μπορούν να έχουν εξουσίες, θα συμμετέχουν λιγότεροι εκτός ευρωζώνης», σχολίασε αξιωματούχος.

Αν και οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να στοχεύουν σε συμφωνία για το σχέδιο ενιαίας τραπεζικής εποπτείας ως τα τέλη του έτους, οι συνομιλίες έχουν κάνει μικρή πρόοδο μέχρι σήμερα, εν μέρει λόγω των έντονων γερμανικών αντιρρήσεων. Ορισμένοι παράγοντες σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονται ότι οι συνομιλίες μπορεί να τραβήξουν ένα χρόνο ή παραπάνω.

Κι άλλα στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν αμφισβητούνται στην νομική έκθεση. Ειδικά η παραχώρηση του δικαιώματος των κρατών-μελών να αποφασίζουν το πώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες στις τράπεζές τους, έστω και όταν βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

«Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από την έκθεση ειναι πρακτικό», σχολίασε η Alexandria Carr, που έχει διατελέσει νομική σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και εργάζεται σήμερα στην Mayer Brown International.

«Θα έχει η ΕΚΤ την δυνατότητα και την ικανότητα να αναλάβει τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά όλο το εποπτικό φάσμα επί πολυσχιδών διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να κινηθεί δεδομένου ότι υπάρχουν 17, τουλάχιστον, διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες;».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα