Στα αποτελέσματα εξαμήνου αναφέρονται τα εξής, αναφορικά με την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών:
– Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 95 δισ ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2013.
– Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών διαμορφώθηκαν σε 75,7 δις. ευρώ με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 65%, τα στεγαστικά το 24% και τα καταναλωτικά το 11%.
– Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 54,7 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως αποτελούν το 38% του συνόλου.
– Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 116% στο τέλος Ιουνίου 2013, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) στο 12% επί του ενεργητικού.
– Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 33% τον Ιούνιο 2013, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις ήταν στο 49%. Ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 16,3%.
– Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8,4 δισ ευρώ ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου 2013 στα 9,5 δισ ευρώ και ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 14,0%.
– Το δίκτυο καταστημάτων στο τέλος Ιουνίου 2013 αριθμούσε 1.718 μονάδες, με 1.280 καταστήματα στην Ελλάδα και 438 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό στις 30.06.13 αριθμούσε 24.743 άτομα, 18.591 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε δήλωση του ο Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος ΔΣ της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει «ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα. H αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των 4 συστημικών τραπεζών (σε συνδυασμό με το απόθεμα κεφαλαίων του ΤΧΣ), μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα ανταπεξέλθουν στην προσπάθεια εξασφάλισης πόρων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικούς όρους».
Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών που κάλυψαν το 20% της αύξησης, επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης μέχρι το τέλος του έτους των πρόσφατων εξαγορών, στην υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης συνεργιών και στην ακόμη αποτελεσματικότερη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε καθυστέρηση, εισάγοντας νέες λύσεις, με σκοπό τη διασφάλιση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανακούφιση των νοικοκυριών», αναφέρει ο κ. Σάλλας.
Σε δήλωση του ο Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO της τράπεζας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα κινείται με ταχύτητα ως προς την ενοποίηση συστημάτων και λειτουργιών των τραπεζικών δραστηριοτήτων που απέκτησε, ώστε να αποδώσουν νωρίτερα οι συνέργιες κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων. Ήδη, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ενοποίηση της ΑΤΕbank, καθώς και των εγχώριων δραστηριοτήτων της Ελληνικής Τράπεζας. Επόμενος στόχος είναι η ενοποίηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου και της CPB εντός του 4ου 3μήνου του τρέχοντος έτους, καθώς και της Millennium Bank Ελλάδας έως το τέλος του 1ου 3μήνου 2014.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σταϊκούρας: Ανοιχτό το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους
Στουρνάρας: Μεγάλο το όφελος από την πώληση των Κρατικών Λαχείων
Σόιμπλε: Η Ελλάδα παραμένει σε κρίση – Θα χρειαστεί 11 δισ.ευρώ