Τετάρτη, 27 Νοε.
14oC Αθήνα

Πέρασαν ικανοποιητικά τα πιο σκληρά stress test οι ελληνικές τράπεζες

– Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις τράπεζες δήλωσε ο κ. Προβόπουλος
– Αυτή τη φορά και η ATE Bank πέρασε τα stress test, ενώ στα προηγούμενο είχε “κοπεί”
– Από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που μετείχαν στα τεστ, 7 ισπανικές, 2 γερμανικές και 2 πορτογαλικές χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση
– Όλες οι οι πορτογαλικές, γαλλικές, ιρλανδικές τράπεζες περνούν τα stress test

Όλες τελικά οι ελληνικές τράπεζες σε πείσμα της Ευρώπης πέρασαν τα λεγόμενα stress test, καθώς τους τελευταίους μήνες κατάφεραν να ενισχυθούν κεφαλαιακά και κατά συνέπεια να διατηρήσουν τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων άνω του 5% που είναι το ελάχιστο όριο, σε ένα εικονοκό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι 6 μεγαλύτεροι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), που από κοινού αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 90% του συνολικού ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (εξαιρουμένων των θυγατρικών ξένων ομίλων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ STRESS TEST

Με βάση τις παραδοχές του 2011 όλες οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες περνούν τα stress tests. Με βάση όμως το 2010 μόνο οι 6 από τις 8 ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress tests. Με Core Tier 1 στο 7,2% περνάει η Alpha, με 5,3% η Τρ. Πειραιώς, με 5,6% η Marfin, με 6,2% η Τρ. Κύπρου, με 7,7% η Εθνική. Αποτυγχάνει με Core Tier 1 στο -6% η ATEBank και 4,9% η Εurobank.

Οι παραδοχές του 2010 όμως έχουν υπερκεραστεί καθώς π.χ. στην περίπτωση της Eurobank πώλησε την Polbank στην Πολωνία και απορρόφησε την Δίας ενώ ταυτόχρονα πουλάει και την Τουρκική Tekfen. Με βάση τα γεγονότα του 2011 η Eurobank εμφανίζει core tier 1 7,6% κατά πολύ βελτιωμένο άρα περνάει τα stress tests.

To ίδιο συμβαίνει και με την ΑΤΕ που βελτιώνει τις επιδόσεις της με την αύξηση και το ομολογιακό που σχεδιάζει.

Το δυσμενές σενάριο αντανακλά ακραίους υποθετικούς κινδύνους (τύπου ‘what if’). Μια επιπλέον σημαντική διαφορά από την περσινή άσκηση είναι ότι οι απαιτήσεις έναντι κεντρικών κυβερνήσεων που περιέχονται στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων (banking book) αντιμετωπίζονται με μεθοδολογία αντίστοιχη εκείνης των λοιπών δανειακών χαρτοφυλακίων που ενέχουν πιστωτικό κίνδυνο (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια)

Τράπεζα

(1)

Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012

(υπό το δυσμενές σενάριο)

(2)

Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012

(υπό το δυσμενές σενάριο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας)

Εθνική Τράπεζα

7,7%

9,7%

Alpha Bank

7,4%

8,2%

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

5,5%

7,1%

Τράπεζα Πειραιώς

5,3%

6,3%

Eurobank EFG

4,9%

7,6%

Αγροτική Τράπεζα

-0,8%

6,0%

Συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων έναντι του ορίου αναφοράς 5%

 

2,44 δις ευρώ

 

5,05 δις ευρώ

 Στα αποτελέσματα που παρατίθενται στη στήλη1 δεν λαμβάνονται υπόψη γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.

“Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι “Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή”.

Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι τράπεζες ενίσχυσαν σε σημαντικό βαθμό τα ίδια κεφάλαιά τους την τελευταία διετία και με τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση προήλθε και από στρατηγικές κινήσεις, από εσωτερική χρηματοδότηση, μη διανομή μερίσματος και έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Οκτώ ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν να περάσουν τις ασκήσεις αντοχής

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε ότι 8 από τις 90 ευρωπαϊκές τράπεζες σε 21 χώρες απέτυχαν να περάσουν το όριο του 5% που είχε τεθεί για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CT1R), στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής (stress tests). Το έλλειμμα κεφαλαίων (CT1) των τραπεζών αυτών ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η EBA. Άλλες 16 τράπεζες εμφάνισαν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 5% και 6%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι αυξήσεις κεφαλαίων που έκαναν οι τράπεζες από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2011. Με βάση τους ισολογισμούς των τραπεζών στο τέλος του 2010, αποτύγχαναν 20 τράπεζες να περάσουν το όριο του 5% και το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ανερχόταν σε 26,8 δις. ευρώ.

Η EBA έχει συστήσει στις εθνικές εποπτικές αρχές να ζητήσουν από τις τράπεζες που δεν πέρασαν το όριο του 5% να καλύψουν γρήγορα το έλλειμμα σε κεφάλαια. Συνέστησε επίσης στις εθνικές εποπτικές αρχές να ζητήσουν από τις τράπεζες που έχουν περάσει το όριο, αλλά είναι κοντά σε αυτό και έχουν σημαντική έκθεση σε κρατικό χρέος που βρίσκεται υπό πίεση, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, όπου είναι αναγκαίο, περιορισμούς στην καταβολή μερισμάτων, μείωση του ενεργητικού τους, αύξηση της κεφαλαιακής τους θέσης ή μετατροπή κεφαλαίων χαμηλότερης ποιότητας σε κεφάλαια Core Tier 1.

Διαβάστε επίσης:

Πέρασε το stress test η Marfin Popular Bank
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε