Οικονομία

Περιουσιολόγιο: Από 50.000 και πάνω το όριο των αδήλωτων καταθέσεων – Καταργούνται οι αντικειμενικές έρχονται οι εμπορικές

- Τρύφων Αλεξιάδης: Αυτά θα περιλαμβάνει το περιουσιολόγιο - Ψηφίζεται μέσα στον Δεκέμβριο - Πως θα είναι η φόρμα
- Τελευταία ευκαιρία μέσα στον Δεκέμβριο για τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό
- Θα κατάσχονται αυτόματα όσα περιουσιακά στοιχεία δεν θα έχουν δηλωθεί
- Καταργούνται οι αντικειμενικές και θα αντικατασταθούν από τις εμπορικές αξίες που θα επικαιροποιούνται μια φορά το χρόνο
- Πως θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ

 


 

Για το πως θα είναι το Περιουσιολόγιο αλλά και τι θα γίνει με τις αδήλωτες καταθέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης για το περιουσιολόγιο είπε ότι είναι μια ελεγκτική διαδικασία για να ξέρει το υπουργείο Οικονομικών όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και όταν πάει το κράτος για έλεγχο να έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης. Έτσι, όταν αλλάζει κάτι και δεν δικαιολογείται να γίνεται αυτόματα έλεγχος.

Είπε ακόμα ότι το περιουσιολόγιο θα έρθει ως διάταξη μέσα στον Δεκέμβριο και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αναρτηθεί μια φόρμα που θα έχει όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη δηλωθεί. Η φόρμα θα έχει κενά τετραγωνίδια στα οποία θα συμπληρώνει ο φορολογούμενος αυυτά που δεν ξέρουμε. Δηλαδή: χρήματα στο εξωτερικό, καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία, συμμετοχή σε εταιρείες. Ο κ. Αλεξιάδης απέδωσε σε παραφιλολογία που συζητάμε το βράδυ στις ταβέρνες για να περνάμε τις ώρες μας τα περί κοσμημάτων, χρυσών δοντιών κ.τ.λ.. «Δεν θα ασχοληθούμε με αυτά. Ας βρούμε πρώτα σε ποιές υπεράκτιες εταιρείες ή σε ποιές επενδύσεις έχουν κάποιοι τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα χρήματα στα στρώματα πρέπει να δηλωθούν αν είναι από ένα ύψος και πάνω. Δεν έχει καθοριστεί αυτό το ύψος. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση στους θεσμούς και είμαστε σε διάλογο μεταξύ μας. Δεν μπορώ να πω ακόμα το όριο».

Όταν ρωτήθηκε για το που προσανατολίζονται είπε ότι τα ποσά των 20.000 και 30.000 ευρώ δεν είναι αξιοσημείωτα. «Αλλά αν ο άλλος έχει πάνω από 50.000 σπίτι του δεν πρέπει να τα δηλώσει κάπου;»

Τι θα γίνει με τα αδήλωτα

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ακόμα οποιοσδήποτε έχει χρήματα είτε στο σπίτι του, είτε στο εξωτερικό θα του δώσουμε την δυνατότητα με άλλο νομοσχέδιο να τα νομιμοποιήσει αυτά τα χρήματα. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, όπως είπε μέσα στον Δεκέμβριο. Στο ερώτημα πως θα νομιμοποιηθούν τα αδήλωτα χρήματα είπε ότι θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο και μέσω της συμπληρωματικής δήλωσης που θα υποβάλλει και ανάλογα με το τι θα κάνει τα χρήματα ο φόρος θα μειώνεται.

«Έχουμε μαζέψει πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ που πρέπει να ελέγξουμε. Κάποιοι το ξέρουν και πιστεύω ότι θα θελήσουν να τα νομιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά». Και πρόσθεσε: «Είναι άλλο πράγμα λοιπόν αυτός που έχει τα χρήματα στο εξωτερικό και θέλει να τα νομιμοποιήσει και να τα φερει την Ελλάδα και να αγοράσει ενα ακίνητο και να βοηθησει την χώρα του και αλλο αυτό που θα επιλέξει να τα έχει στο εξωτερικό. Κινούμαστε στο όριο να μην είναι κάτι χαριστικό αλλά να είναι και ελκυστικό για να έρθουν να δηλώσουν τα χρήματά τους».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δηλωθεί θα δεσμεύεται αφού εντοπιστεί από το ελληνικό δημόσιο».

Για την φορολόγηση των ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες

«Δεν έχουμε μια λογική υπερφορολόγησης ή συνεχούς καταδίωξης του πολίτη. Θέλουμε να εφαρμοσθεί αυτό που λέει το Σύνταγμα. Να πληρώσουμε όλοι. Υπάρχει υπερφορολόγηση στα ακίνητα. Από τα 600 εκατομμύρια που πληρώναμε το 2009 τώρα έχει φτάσει στα 3 δισ. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Θα πάμε στις εμπορικές αξίες. Δεν θα μπορεί να δηλώνει ο άλλος ό,τι θέλει αλλά σε ένα δίκαιο συστημα εμπορικών αξιών. Θα ονομάζεται σύστημα εμπορικών ή αγοραίων αξιών. Ο στόχος θα είναι οι αξίες αυτές να επικαιροποιούνται μια φορά το χρόνο. Το σύστημα θα προσεγγίζει την πραγματικότητα. Έχουμε αδικίες με τις αντικειμενικές και θα τις αποκαταστήσουμε.
Το 2016 ο στόχος είναι με τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να εισπράξουμε όσα και το 2015 και το 2014. Θα γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό και φορολογούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να τα δηλώσουν. Εκτός από μια λίστα που έχουμε για ακίνητα του Λονδίνου δεν έχουμε τίποτε άλλο».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα