Οικονομία

Ποια είναι η διαδικασία για τη χορήγηση του ηλεκτρονικού παραβόλου

Τους όρους και τις διαδικασίες χορήγησης του ηλεκτρονικού παραβόλου, περιγράφει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Το ηλεκτρονικό παράβολο θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή παραβόλου και αποτελεί ένα μέτρο απλοποίησης του ισχύοντος συστήματος καθώς και μείωσης της γραφειοκρατίας.  Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, με τον όρο «ηλεκτρονικό παράβολο», νοείται ο μοναδικός ψηφιακός κωδικός που χορηγείται μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr.

Με χρήση της σχετικής εφαρμογής, κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο), μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση παραβόλου σε ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet. Εφόσον χορηγηθεί το e-Παραβόλο, καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσό στον φορέα είσπραξης, με γνωστοποίηση σε αυτόν, του μοναδικού ψηφιακού κωδικού. Η καταβολή μπορεί να πραγματοποιείται και με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ.

Αναλυτικότερα για την υποβολή αιτήματος για τη χορήγηση ηλεκτρονικού παραβόλου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συνδέεται στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. και μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «e-Παράβολο» να συμπληρώνει το Αίτημα Χορήγησης Παραβόλου. 

Τα ελάχιστα προς συμπλήρωση πεδία είναι τα παρακάτω:
– Κατηγορία Παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο)
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει την κατηγορία που επιθυμεί, ανοίγοντας το αναδυόμενο μενού που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες παραβόλων.
– Τύπος Παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο)
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τον τύπο παραβόλου που επιθυμεί να εκδώσει, ανοίγοντας το αναδυόμενο μενού που περιλαμβάνει όλους τους τύπους με βάση την κατηγορία που έχει επιλέξει. Κατά την επιλογή του τύπου παραβόλου, εμφανίζεται αυτόματα και το αντίστοιχο ποσό.
– ΑΦΜ 
Το πεδίο αυτό συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όσους διαθέτουν ΑΦΜ. Σε περίπτωση που το πεδίο αυτό δεν συμπληρωθεί, τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και ο τόπος γέννησης.
Στην περίπτωση που δε συμπληρωθεί το πεδίο ΑΦΜ τότε θα επιστρέφεται ηλεκτρονικό μήνυμα, ότι «η επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών δεν δύναται να πραγματοποιηθεί».
  – Επώνυμο/Επωνυμία (υποχρεωτικό πεδίο) 
  – Όνομα- Πατρώνυμο (υποχρεωτικά πεδία)
 Τα πεδία αυτά συμπληρώνονται σε περίπτωση φυσικού προσώπου.
 – Λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) / Επιβεβαίωση Λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
 Τα πεδία είναι υποχρεωτικά εφόσον ήδη έχει επιλεγεί το πεδίο: «Αποστολή κωδικού με e-mail».
 – Κινητό τηλέφωνο (μη υποχρεωτικό πεδίο)
 – Κωδικός Λογαριασμού Τράπεζας (ΙΒΑΝ) (μη υποχρεωτικό πεδίο)
 Η συμπλήρωση του πεδίου αυτού είναι αναγκαία, σε περίπτωση που προκύψει επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. 
 – Πρόσθετα Στοιχεία (μη υποχρεωτικό πεδίο)
 Στο πεδίο αυτό ανάλογα με τον τύπο του παραβόλου μπορεί να ζητηθεί να συμπληρωθεί κάποια ειδική πληροφορία (π.χ. ο ΑΜΚΑ για το παράβολο γάμου).
 Η καταληκτική ημερομηνία ορίζεται αυτόματα από το σύστημα και εμφανίζεται στην Αίτηση Παραβόλου. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας ο κωδικός του e-Παραβόλου παύει να ισχύει.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων του, ο ενδιαφερόμενος επιβεβαιώνει την Υποβολή Αιτήματος. Πριν την επιβεβαίωση της οριστικής υποβολής του αιτήματος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία του και στη συνεχεία να οριστικοποιήσει την υποβολή του αιτήματός του.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής του αιτήματος, εμφανίζονται στην οθόνη όλα τα στοιχεία του αιτήματος, ο μοναδικός κωδικός παραβόλου/πληρωμής και η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία ο ενδιαφερόμενος δύναται να πληρώσει το σχετικό ποσό. Τα στοιχεία αυτά δύναται και να εκτυπωθούν, ενώ θα αποστέλλονται και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον αυτή έχει δηλωθεί.

Μετά την «Οριστική Υποβολή Αιτήματος» δεν είναι εφικτό να μεταβάλει τα στοιχεία της αίτησης του. Εξαίρεση αποτελεί το πεδίο του τραπεζικού του λογαριασμού, το οποίο συμπληρώνεται ή μεταβάλλεται από τον πολίτη κατά περίπτωση. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει το αναλογούν ποσό στον φορέα είσπραξης που επιθυμεί, γνωστοποιώντας τον μοναδικό ψηφιακό κωδικό (πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης).

Η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.) συγκεντρώνει αυθημερόν από τους φορείς είσπραξης τις πληρωμές που αφορούν σε e-Παραβόλα και αποστέλλει στη Γ.Γ.Π.Σ. αναλυτικό αρχείο, προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των πληρωμών με τα αντίστοιχα αιτήματα. Στην περίπτωση επιτυχούς ταυτοποίησης, η πληρωμή κρίνεται επιτυχής και το αργότερο, εντός δύο εργάσιμων ημερών από την πληρωμή, ενεργοποιείται ο κωδικός του e-παραβόλου προς χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση οι πληρωμές απορρίπτονται και ενημερώνεται η ΔΙΑΣ Α.Ε. για τις δικές της ενέργειες, προκειμένου να αποδοθούν τα εν λόγω χρηματικά ποσά στους δικαιούχους. 

Σε περίπτωση πληρωμής του e-παραβόλου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ., ο κωδικός αυτού ενεργοποιείται άμεσα προς χρήση. Η καταβολή στους φορείς είσπραξης, καθώς και η επιστροφή λόγω απόρριψης, πραγματοποιείται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και ανεξαρτήτως εάν ο ενδιαφερόμενος τηρεί ή όχι λογαριασμό σ’ αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα SOS για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων – Χρήσιμες απαντήσεις για να αποφύγετε τα λάθη

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μετά τις 30 Ιουνίου

Η νέα ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία – Με ποιούς τρόπους θα ρυθμίζονται τα χρέη – Από 48 έως 100 δόσεις

Τέλος οι φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Τι προβλέπει το νέο φορολογικό

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα