Πολιτική

Ποιος λέει αλήθεια; Η Αθήνα ή οι δανειστές;

Μείζον θέμα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης προκαλεί η αποκάλυψη από την εφημερίδα «ΑΥΓΗ» της αλληλογραφίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση «Μνημόνια»

Και αυτό γιατί η Κομισιόν επί της ουσίας «διαψεύδει» ένα βασικό πολιτικό-επικοινωνιακό προεκλογικό χαρτί της κυβέρνησης Σαμαρά, την καλλιέργεια δηλαδή της προσδοκίας και της αισιοδοξίας του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014.

Σύμφωνα την Κομισιόν λοιπόν, η Ελλάδα ενδεχομένως θα βγει μερικώς στις διεθνείς αγορές από το 2015 και μετά, άποψη την οποία συμμερίζεται κι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος, ενώ την ίδια ώρα Σαμαράς και Στουρνάρας μη θέλοντας να χαλάσουν το θεώρημα του success story αρνούνται να απαντήσουν επί της ουσίας στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, η οποία μάλιστα καταφθάνει την Αθήνα στις 8 και 9 Ιανουαρίου συνεχίζοντας την έρευνα της.

Το διήμερο αυτό 5 ευρωβουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στα μνημόνια θα συναντηθούν πάντως με τον Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τους Προέδρους των Επιτροπών της Βουλής, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ι. Παπαδάκη, την ΕΕΤ, την ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ.α.

“Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015”

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 17σέλιδη επίσημη απάντηση της Κομισιόν στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, ενώ το ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά «Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι ο κίνδυνος του GREXIT είναι ορατός

Σαν μην έφθανε η απάντηση της Κομισιόν, επενδυτικοί οίκοι όπως PIMCO, το ΔΝΤ, διεθνή ινστιτούτα οικονομικών ερευνών θεωρούν απίθανη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, αμφισβητώντας ευθέως το αφήγημα της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι ο κίνδυνος του GREXIT είναι ορατός, αν δεν υπάρξει αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι μέλει γενέσθαι ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή με την προοπτική μάλιστα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το δημοσιονομικό-χρηματοδοτικό κενό, την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και το ύψος αυτού από την EUROSTAT, την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όλα αυτά με φόντο τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2014 (δημοτικές-περιφερειακές-ευρωεκλογές), ενδεχομένως και εθνικές εκλογές.

Γιατί ή η Αθήνα ή οι δανειστές ή και οι δύο μαζί μας λένε ψέματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βόμβα Σημίτη: Κινδυνεύουμε με επιστροφή στην δραχμή!

Ε. Βενιζέλος: Το 2014 η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο

”Οι Έλληνες πιστεύουν πως βρίσκονται στο έλεος Γερμανών και τραπεζιτών”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα