Οικονομία

Πόλεμος Σόιμπλε-Λαγκάρντ για την λιτότητα

''Υψηλού επιπέδου διαφωνίες για τον χειρισμό της κρίσης της ευρωζώνης ξέσπασαν δημοσίως, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέπληξε την επικεφαλής του ΔΝΤ.''

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

Υψηλού επιπέδου διαφωνίες για τον χειρισμό της κρίσης της ευρωζώνης ξέσπασαν δημοσίως, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέπληξε την επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις για αυστηρότερη λιτότητα στις περιφερειακές οικονομίες.

Ο Wolfgang Schäuble είπε ότι η Christine Lagarde αντικρούει την στάση του ίδιου του ΔΝΤ όταν υπερασπίζει την χαλάρωση της λιτότητας, αφού το ταμείο “κάθε τόσο” προειδοποιεί ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους απειλούν την οικονομική ανάπτυξη.

«Όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος μεσοπρόθεσμος στόχος, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη να αρχίζει κάποιος να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση», σχολίασε ο κ. Schäuble. “Οταν θέλεις να ανεβείς ένα βουνό και αρχίζεις να κατεβαίνεις προς την πεδιάδα, τότε το βουνό γίνεται ακόμα υψηλότερο”, υποστήριξε.

Ο κ. Schäuble μίλησε στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στο Τόκιο, λίγες ώρες αφότου η κα Lagarde υποστήριξε μια νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ επιμόνως υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη στην κρίση της ευρωζώνης.

Η κα Lagarde είπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει τυφλά να επιμένουν σε σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους, όταν η ανάπτυξη αποδυναμώνεται περισσότερο απ’όσο προβλεπόταν. Ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να επιτρέψουν να απελευθερωθούν «αυτόματοι σταθεροποιητές», δηλαδή κοινωνικές δαπάνες και μείωση εσόδων από φόρους, για να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

“Είναι μερικές φορές καλύτερο να έχεις περισσότερο χρόνο”, δηλώνει και σημειώνει πως αν οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα τους ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της λιτότητας στην οικονομία.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ εναντίον της υπερβολικής εμμονής στην λιτότητα έρχεται παράλληλα με τα σενάρια ότι από μέρους της γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, σχεδιάζεται να υπάρξει κυβερνητική δράση, που θα περιλαμβανει την πιθανότητα μειώσεων των φόρων, για να τονωθεί η εγχώρια ανάπτυξη. Η κα Merkel είπε ότι η τόνωση της γερμανικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη εξαιτίας και του ρόλου της χώρας «στην τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης».

Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν ζητήσει αυστηρότερα μέτρα για την Ισπανία και την Ελλάδα, μολονότι οι οικονομίες τους συρρικνώνονται ταχύτατα. Το θέμα και των δύο χωρών θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η κα Lagarde έχει ταχθεί υπέρ του να δοθεί παράταση δύο χρόνων για την Ελλάδα, ώστε να επιτύχει τους δύσκολους στόχους του προϋπολογισμού και έγινε η “υψηλότερη” αξιωματούχος που στήριξε ανοικτά το αίτημα της χώρας.

Η τωρινή της πρόταση για βραδύτερη προσαρμογή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη της κας Merkel στην Αθήνα, αποτελούν τόνωση για την Ελλάδα, που προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της να της δώσουν περισσότερο χρόνο. Ωστόσο η βραδύτερη μείωση του χρέους της Αθήνας, σημαίνει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν περισσότερη βοήθεια με μια «πολιτική» αναδιοργάνωση του προγράμματος διάσωσης.

Η κα Lagarde είπε επίσης ότι στηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στην Ισπανία έναν χρόνο ακόμη περιθώριο, για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, αλλά δεν σχολίασε κατά πόσον η Μαδρίτη θα πρέπει να ζητήσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Πάντως ο κ. José Viñals, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, εμφανίστηκε να προειδοποιεί το Βερολίνο να μην σταθεί εμπόδιο σε τυχόν ισπανικό αίτημα για βοήθεια.

Ο Σόιμπλε έχει επιμείνει ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται επιπλέον βοήθεια παρότι οι Βρυξέλλες πιέζουν να τη ζητήσει. Ο José Viñals σε συνέντευξή του στο Reuters υποστήριξε ότι οι πιστώτριες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν θα πρέπει να αναιρέσουν ένα αίτημα της Ισπανίας το οποίο θα ενεργοποιούσε το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο θα μειώσει τα ισπανικά επιτόκια δανεισμού. Η απόδοση του 10ετους ισπανικού ομολόγου έπεσε περίπου 1% χθες παρά την υποβάθμιση από την S&P.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα