Οικονομία

Πόλεμος για τις διασώσεις τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων

''Αμετακίνητες δηλώνουν οι Βρυξέλλες εναντίον του Μάριο Ντράγκι, παρά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο υπερβάλλον ζήλος στο κούρεμα των ομολογιούχων των τραπεζών, πριν τους καταθέτες, μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης'' αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Αμετακίνητες δηλώνουν οι Βρυξέλλες εναντίον του Μάριο Ντράγκι, παρά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο υπερβάλλον ζήλος στο κούρεμα των ομολογιούχων των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης.

Η σκληρή παρέμβαση από τον κ. Ντράγκι, σε προσωπική του επιστολή που διέρρευσε αυτό το Σαββατοκύριακο, προκύπτει ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εις βάθος εξέταση με στρες τεστ των τραπεζών την Τετάρτη, κίνηση που αναμένεται να φέρει στο φως κεφαλαιακά ελλείμματα τα οποία θα κληθούν να καλύψουν τα κράτη της ευρωζώνης.

«μπορεί κάλλιστα να καταστρέψει την ίδια την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της ευρωζώνης που όλοι θέλουμε να αποκαταστήσουμε»

Στην επιστολή του προς τον επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, κ. Χοακίν Αλμούνια, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του για την αναθεώρηση των κανόνων περί κρατικής στήριξης που επιβάλουν ζημίες στους πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης (junior debt) προτού εγκριθεί η στήριξη από κεφάλαια των φορολογουμένων πολιτών. Δήλωσε πως η «ακατάλληλα αυστηρή» ερμηνεία «μπορεί κάλλιστα να καταστρέψει την ίδια την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της ευρωζώνης που όλοι θέλουμε να αποκαταστήσουμε».

Παρόλα αυτά, οι αποκαλούμενοι κανόνες για το bail in τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν επανέλαβε τις βασικές της αρχές απορρίπτοντας το αίτημα του κ. Ντράγκι να έχουν οι «βιώσιμες» τράπεζες ευκολότερη πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια. Ο κ. Αλμούνια επανέλαβε ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση, χωρίς να υπονομεύεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Στόχος των στρες τεστ είναι να διαλύσουν τις αμφιβολίες για τις τράπεζες της ευρωζώνης προτού αναλάβει την εποπτεία η ΕΚΤ το 2014. Η ευρωζώνη όμως, είναι διχασμένη

Η προειδοποίηση του κ. Ντράγκι ως προς τους κινδύνους από την επιβολή ζημιών στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης (junior bondholders), αντί για τους φορολογούμενους πολίτες, υπογραμμίζει τις σκληρές συζητήσεις εντός της ευρωζώνης ως προς το κόστος αποκατάστασης του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Στόχος των στρες τεστ είναι να διαλύσουν τις αμφιβολίες για τις τράπεζες της ευρωζώνης προτού αναλάβει την εποπτεία η ΕΚΤ το 2014. Η ευρωζώνη όμως, είναι διχασμένη ως προς τα δημόσια αναχώματα που πρέπει να τεθούν, με τη Γερμανία να επιμένει πως όλοι οι πιστωτές, junior αλλά ακόμα και senior κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να πληρώσουν πριν τους φορολογούμενους πολίτες.

Ο κ. Ντράγκι στηρίζει το bail in όταν η τράπεζα χρεοκοπεί

Ο κ. Ντράγκι ανησυχεί πως εάν ζημιώνονται οι λιγότερο προστατευμένοι ομολογιούχοι (junior) τότε ίσως υπάρξει αντίκτυπος. Στηρίζει το bail in όταν η τράπεζα χρεοκοπεί.

Σύμφωνα με την επιστολή του που αποκαλύπτει η La Repubblica και την οποία έχουν δει και οι Financial Times, η ανησυχία του εστιάζεται στην επιβεβλημένη μετατροπή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (junior) σε μετοχές όταν οι τράπεζες ανταποκρίνονται στις ελάχιστες κεφαλαιουχικές απαιτήσεις, αλλά τους ζητείται να ενισχύσουν τα αποθέματά τους συνεπεία των στρες τεστ.

θα μπορούσε να υπάρξει φυγή των επενδυτών εκτός της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς που θα υπονομεύσει περαιτέρω τη μελλοντική χρηματοδότηση των τραπεζών

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως μία τέτοια κίνηση θα «επηρεάσει αρνητικά» την αγορά των τραπεζικών ομολόγων και πως θα θεωρηθεί «δυσανάλογη» και κατά παράβαση των συμβάσεων. «Αλλοιώνοντας δομικά την αγορά ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt market), θα μπορούσε να υπάρξει φυγή των επενδυτών εκτός της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς που θα υπονομεύσει περαιτέρω τη μελλοντική χρηματοδότηση των τραπεζών», γράφει.

Η κρατική στήριξη θα πρέπει να επιτρέπεται χωρίς τέτοια μετατροπή, προσθέτει, επισημαίνοντας τον κίνδυνο παραγκωνισμού των επενδυτών, καθώς οι τράπεζες θα συναγωνίζονται μετά τα στρες τεστ τον επόμενο χρόνο για την άντληση κεφαλαίων, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα μίας επιζήμιας απομόχλευσης, καθώς οι πιστωτές θα συρρικνώνονται προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Ο έλεγχος της κρατικής στήριξης θα είναι επιλογή μόνο εάν εξαντληθούν οι ιδιωτικοί πόροι για την άντληση κεφαλαίων και η τράπεζα χρειάζεται να καταφύγει σε δημόσιους πόρους για να καλύψει το κενό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υγεία της τράπεζας αμφισβητείται»

Ο κ. Αλμούνια προς το παρόν δηλώνει αμετακίνητος. Ακόμη και για τις τράπεζες που αγγίζουν το ελάχιστο των εποπτικών κανόνων, «τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) θα πρέπει να μετατρέπονται σε μετοχές προτού χορηγηθεί κρατική στήριξη» αναφέρει η Κομισιόν στην άτυπη καθοδήγηση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα. «Ως εκ τούτου, στρες τεστ που δείχνουν κεφαλαιακό κενό δεν σχετίζονται με τον έλεγχο κρατικής στήριξης» αναφέρει και συμπληρώνει: «Ο έλεγχος της κρατικής στήριξης θα είναι επιλογή μόνο εάν εξαντληθούν οι ιδιωτικοί πόροι για την άντληση κεφαλαίων και η τράπεζα χρειάζεται να καταφύγει σε δημόσιους πόρους για να καλύψει το κενό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υγεία της τράπεζας αμφισβητείται».

Σε ένα νεύμα κατανόησης για τις ανησυχίες του κ. Ντράγκι, η Επιτροπή επεσήμανε ότι μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις «όταν η εφαρμογή της διαγραφής ή της μετατροπής των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) οδηγεί σε δυσανάλογα αποτελέσματα ή διακυβεύει την χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Αυτό εφαρμόζεται ειδικότερα όταν η τράπεζα έχει ήδη αντλήσει χρήματα και η κρατική στήριξη θεωρείται ελάχιστη συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και η ΕΚΤ βρίσκονται σε συζητήσεις για το πώς η υποχρεωτική μετατροπή θα εφαρμοστεί σε ομόλογα που υπόκεινται σε ξένο Δίκαιο ή σε διακρατικές προβλέψεις που μπορεί να πυροδοτήσουν χρεοκοπία άλλων εργαλείων χρέους πρώτης εξασφάλισης.

Οι προβλέψεις για ζημία στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης έχουν αυξηθεί, ειδικότερα μετά τη διαγραφή τέτοιων ομολόγων κατά την στήριξη των τραπεζών της Ισπανίας. Παρόλα αυτά, η ζημία των πιστωτών μειωμένης εξασφάλισης παραμένει πολιτικά επώδυνο θέμα για τις εθνικές αρχές, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι πουλήθηκαν σε λιανικούς αγοραστές που συχνά δεν γνώριζαν τους κινδύνους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 1,5% των στοιχείων ενεργητικού μίας τράπεζας στην ΕΕ.

Ο Αντουάν Κολομπανί, εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια, δήλωσε: «Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι τράπεζες, οι μέτοχοί τους και οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης δεν έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουν είτε τις ρυθμιστικούς είτε τους προληπτικούς κανόνες και όταν χρειάζεται να προσφύγουν στο δημόσιο χρήμα. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές επίσης προβλέπουν εξαιρέσεις, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για λόγους χρηματοοικονομικής σταθερότητας και κατά περίπτωση».

Διαβάστε επίσης:
Τέλος τα τεκμήρια για τους αυτοαπασχολούμενους – Ποιούς καίει το περιουσιολόγιο

Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πέφτουν τα spreads

Πρόστιμο μαμούθ 6 δισ. δολαρίων στην τράπεζα Bank of America

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα