Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

“Πόλεμος” μεταξύ γερμανικών και ελληνικών ταμιευτηρίων στην επαρχία

“Πόλεμος” μεταξύ γερμανικών και ελληνικών ταμιευτηρίων στην επαρχία

Σε Πελοπόννησο και Μακεδονία θα δραστηριοποιηθεί εντός εξαμήνου το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, προσφέροντας υβριδικά τραπεζικά προϊόντα κυρίως για μικρομεσαίους, με στόχο την ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ν. Μυρτάκης, η οποία βασίζεται, όπως δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας. 

Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου έχουν ξεκινήσει έξι συνεταιριστικές τράπεζες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου κατά 58 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου θεωρείται απαραίτητη για να βγουν από το “κόκκινο” και εντός του Οκτωβρίου να προχωρήσει και το σχέδιο για την Τράπεζα των μικρομεσαίων.

Οι επισφάλειες είναι στο 25% ενώ όπως αναφέρθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ της ΓΣΕΒΕΕ και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει τις εξελίξεις καθώς δεν δημιουργείται νέα τράπεζα στην ελληνική αγορά αλλά προσαρμόζονται οι υφιστάμενες συνεταιριστικές στις ανάγκες των μικρομεσαίων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ν. Μυρτάκης, «ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα με παρόμοια χαρακτηριστικά και με το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας έχουμε κάνει συζητήσεις. Μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε μια γραμμή ρευστότητας αν και οι Γερμανοί θέλουν αυτόνομη παρουσία ενώ έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα πάνε σε πόλεις που έχουν παρουσία οι συνεταιριστικές. Πιλοτικά οι Γερμανοί θα ξεκινήσουν σε ένα εξάμηνο. Μας θεωρούν συγγενή τραπεζικά ιδρύματα και ίσως σε κάποιες εργασίες λιανικής να υπάρξει συνεργασία ή σε κεντρικό επίπεδο αντλώντας ρευστότητα αλλά δεν θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας μικρομεσαίων».

Οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι προϊόν επιμελητηριακό, όπως σημειώθηκε σχετικά, και στηρίχθηκε η ανάπτυξή τους στα 200.000 μέλη τους αλλά μέχρι τα 700.000 που είναι οι μικρομεσαίοι πανελλαδικά υπάρχουν δυνατότητες προσέλκυσης καταθέσεων.

Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε ακόμη, ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν οι υπογραφές για το Ταμείο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μυρτάκης ανέφερε, ακόμη, ότι για την κεφαλαιακή ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών απαιτούνται με βάση τα στοιχεία 63 εκατ. ευρώ και τα ποσά που θα υποβάλλουν στα ενημερωτικά δελτία οι συνεταιριστικές είναι 82 εκατ. ευρώ. Άρα υπάρχει υπερκάλυψη και γνωστοποιήθηκε ότι συμμετέχουν στο σχήμα εκτός από την ενίσχυση κεντρικού συντονιστικού ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας, οι Συνεταιριστικές τράπεζες Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηπείρου και Σερρών και σταδιακά θα μπορέσουν να ενταχθούν και άλλοι ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς σχολίασε ότι το νέο σχήμα με βάση τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη στήριξη όλων των επαγγελματιών βιοτεχνικών μικρομεσαίων της χώρας κα με τη στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μπορεί να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης σημείωσε ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια αλλά πρώτα πρέπει να αποδείξει το τραπεζικό σύστημα ότι διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.

Το σχήμα θα προχωρήσει σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και με το Πρόγραμμα Jessica και Jeremy και με το ΕΤΕΑΝ για άντληση ρευστότητας ενώ θα υπάρξει προσαρμογή προϊόντων και υπηρεσιών στις ανάγκες των ΜΜΕ οι οποίοι σημειώνεται ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο των συνεταιριστικών τραπεζών.

Τέλος, κατά 6.201 έχουν αυξηθεί τα μέλη στις συνεταιριστικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εθελουσία για 5.000 υπαλλήλους σε τρεις τράπεζες

200 δις οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Μετά την Μoody’s και ο Fitch υποβάθμισε τα ταμιευτήρια της Iσπανίας

Μόνο μέσω διαδικτύου τα τέλη κυκλοφορίας – Χρήσιμες οδηγίες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε