Οικονομία

Πόλεμος στην Ευρώπη για τα πακέτα στήριξης – Οργή κατά Γερμανών

Πίσω από το... λάθος του επικεφαλής του Eurogroup πολλοί βλέπουν σχέδιο της Γερμανίας και των “δορυφόρων” της να τιναχθεί στον αέρα ο μηχανισμός στήριξης, ο γνωστός ESM που λειτουργεί για την απευθείας διάσωση τραπεζών. Ουσιαστικά η Κύπρος και η συμπεριφορά Γερμανών και ΔΝΤ έδειξαν ότι ο υπόγειος ως τώρα πόλεμος πλέον βγαίνει στο προσκήνιο.

Πλέον μπήκε ανοιχτά στη συζήτηση η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών. Πλέον κανείς δεν θεωρεί διασφαλισμένες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Πλέον όλοι βλέπουν στην Ευρώπη προσπάθεια της Γερμανίας να αρθεί η δέσμευση για διάσωση μέσω ESM που κοστίζει στον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, υπενθύμισαν ότι η διασφάλιση των καταθέσεων είναι ο κανόνας της Ευρώπης και πως η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση.

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να ακούγονται ως ευχολόγια, δείχνουν ωστόσο το δεύτερο μέτωπο, απέναντι σε εκείνο που σχηματίζει σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια η Γερμανία και χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία κλπ που υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα του νότου της Ευρώπης όποια και αν είναι αυτά δεν μπορεί να τα πληρώνει ο βορράς.

Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Στο πλευρό του επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκαν τόσο ο Επίτροπος Μπαρνιέ, όσο και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν.

Όλες οι πλευρές λένε ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, όμως από ‘κει και πάνω όλα είναι ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης:
Ετοιμάζουν νόμο για να “βάζουν χέρι” στις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ανεβαίνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά την εξαίρεση από τους δασμούς σε προϊόντα τεχνολογίας – Στο +2,01% το ΧΑ
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα (14.4.2025) με σαφή άνοδο, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για εξαιρέσεις από τους τελωνειακούς δασμούς...
Πίνακας με χρηματιστηριακούς δείκτες
Ανανεώθηκε πριν 54 λεπτά
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την άρση των αυξημένων δασμών για τις tech – εισαγωγές από την Κίνα
Μετά από δύο εβδομάδες πτώσης, με ελάχιστες «οάσεις πρασίνου» στην πορεία των δεικτών τους, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται θετικά
Γράφημα με δείκτες χρηματιστηρίου στο Τόκιο
Ανανεώθηκε πριν 37 λεπτά