Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Πως θα επιδράσει η ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική και την οικονομία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η οικονομία σιχαίνεται την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την αστάθεια. Το γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών πως το ξεκάθαρο τοπίο, οι σταθεροί κανόνες και το μικρό ως μηδενικό πολιτικό ρίσκο συνθέτουν το πεδίο που ευνοεί επενδύσεις, αγορές και γενικότερα την οικονομική δραστηριότητα. Ότι δηλαδή δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι τι θα αποφέρει η ψήφος εμπιστοσύνης.

Σε πολιτικό επίπεδο θα δούμε τους βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων να χαμηλώνουν τους τόνους, αλλά να μην σταματούν τη γκρίνια και την αμφισβήτηση, αφού αυτή δεν συνδέεται μόνο με το κυβερνητικό έργο, αλλά πολύ περισσότερο με κυοφορούμενες εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρές ενδείξεις, για να μην πούμε αποδείξεις, αποτελούν η επιχειρούμενη σύναξη των 15 καραμανλικών βουλευτών, δηλώσεις όπως του βουλευτή Βλάχου, οι πιέσεις για άνοιγμα προς τα δεξιά από τον Μπαλτάκο ή προς το κέντρο από τη Μπακογιάννη.

Στο ΠΑΣΟΚ είχαμε την επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο δηλώσεις, όπως του Γιώργου Μωραϊτη, που βάλλουν ευθέως ή εμμέσως κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Είναι μεγάλες οι ποσότητες εκρηκτικής ύλης που έχουν σωρευτεί στα δύο κόμματα για να πούμε πως μπορεί να την απομακρύνει μία ψήφος εμπιστοσύνης, ακόμα και αν η κυβέρνηση συγκεντρώσει περισσότερους από 154 ψήφους βουλευτών.

Στην οικονομία η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη. Οι αβεβαιότητες δεν πηγάζουν μόνο από το πολιτικό σκέλος, αλλά και από τις εκκρεμότητες στο πεδίο της άσκησης της οικονομικής πολιτικής, την αναμονή του προϋπολογισμού του 2015, την τελευταία αξιολόγηση της τρόικα, τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, την έξοδο από το μνημόνιο.

Είναι πολύ ρευστό το οικονομικό περιβάλλον και γίνεται ακόμα πάρα πολύ ρευστότερο με την πολιτική αβεβαιότητα. Αν προστεθούν και οι γεωστρατηγικοί κίνδυνοι, τότε βλέπουμε πως πρέπει να είναι πολύ γενναίος ή πάρα πολύ ρισκαδόρος ένας επιχειρηματίας για να προχωρήσεις σε επενδύσεις. Και ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία για να μην πούμε η ολότητα των επιχειρηματιών σιχαίνονται να παίζουν κορώνα-γράμματα. Προτιμούν τις σίγουρες λύσεις.

Τούτων λεχθέντων η ψήφος εμπιστοσύνης δεν θα έχει σχεδόν καμία επίδραση στην προσέλκυση επενδύσεων (εξαίρεση ίσως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ). Και πρέπει να τρελαίνεται κανείς αν σκεφθεί το τεράστιο, απίστευτο θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει και οι ενδιαφερόμενοι δεν αναμένουν παρά να λήξει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι πολύ πιθανό να επιδράσει, έστω για κάποιο διάστημα, στα spreads και το Χρηματιστήριο. Βλέπετε για κάποια κατηγορία traders ο χρόνος ως το Φεβρουάριο είναι πάρα πολύ μακρύς, όπως μακρύς είναι και ο πολιτικός χρόνος, αλλά ο τελευταίος πέρα από την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων σε κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης που δοκιμάζονται από ισχυρές εσωτερικές αντιθέσεις, δεν αναμένεται να προκαλέσει άλλες εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης:

Στα σίγουρα ποντάρει το Μαξίμου – Ψήφος εμπιστοσύνης για να κλείσουν τα στόματα

Μυρίζουν… εκλογές! – Παραιτήθηκαν τρεις γενικοί γραμματείς

Τρίκαλα: Ο Ταμήλος μίλησε για εκλογές τον Μάρτιο – ”Ήδη κάνω το κουμάντο μου”!

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις! Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε