Τρίτη, 23 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Πώς θα παίξει η Ελλάδα το χαρτί για μείωση χρέους”

Πώς θα παίξει η Ελλάδα το χαρτί για μείωση χρέους”

Σήμερα η Ελλάδα θα ”σηκώσει” το θέμα της αναδιοργάνωσης του χρέους στην συνάντηση εργασίας του Euro Working Group αποκαλύπτει Έλληνας αξιωματούχος στους Financial Times.

Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα έλλειμμα περίπου 8,7% αλλά οι Βρυξέλλες έδωσαν στην Ελλάδα κάποια περιθώρια κινήσεων σε άλλες έκτακτες χρεώσεις και ειδικά όσον αφορά την βοήθεια προς τις τράπεζες, και οι οποίες ανέβασαν την Αθήνα σε επίπεδα πλεονάσματος.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Πώς θα παίξει η Ελλάδα το «χαρτί» για τη μείωση χρέους

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα αρχίσουν συνομιλίες για το αν θα δοθεί πρόσθετη ανακούφιση από το χρέος, μετά την επιβεβαίωση από τις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά την κρίση στην ευρωζώνη.

αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπονοούν ότι στις συνομιλίες δεν θα μελετηθούν «χοντρές» διαγραφές χρεών, όπως ζητούσαν ορισμένοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ

Αν και η Αθήνα έχει δώσε πολύ μεγάλο βάρος στο πλεόνασμα, για να δοθεί το έναυσμα για νέες συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους, αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπονοούν ότι στις συνομιλίες δεν θα μελετηθούν «χοντρές» διαγραφές χρεών, όπως ζητούσαν ορισμένοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πέρσι.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κρατικών πιστωτών, που σημαίνει ότι οποιοδήποτε παραπάνω «κούρεμα» θα προκαλέσει άμεσες ζημίες για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αντ’ αυτού, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να επεκτείνουν περαιτέρω τις διάρκειες αποπληρωμής των δανείων διάσωσης και να χαμηλώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν. Μολονότι κατ’αυτόν τον τρόπο δεν θα πέσουν τα συνολικά επίπεδα του ελληνικού χρέους, που το 2013 χτύπησαν το ρεκόρ του 175% του ΑΕΠ, θα γίνει πολύ πιο εύκολη η αποπληρωμή τους.

Με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης του πρωτογενούς προϋπολογισμού μιας χώρας, που συνήθως δεν περιλαμβάνει μόνο τις πληρωμές τόκων χρέους, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα έλλειμμα περίπου 8,7%

Ο οικονομικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Simon O’Connor, δήλωσε ότι το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα -χωρίς την πληρωμή τόκων και άλλες έκτακτες πληρωμές- ανήλθε πέρσι στο 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, ένας στόχος που τυπικώς δίνει το έναυσμα έναρξης συνομιλιών για την ανακούφιση από το χρέος.

«Περιμένουμε ότι αυτή η συζήτηση θα αρχίσει αργότερα μέσα στο έτος», δηλώνει ο κ. O’Connor. «Μπορεί να αρχίσει το καλοκαίρι και να συνεχιστεί το φθινόπωρο, αλλά δεν μπορώ να κάνω ακριβέστερη πρόβλεψη αυτή την στιγμή».

Με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης του πρωτογενούς προϋπολογισμού μιας χώρας, που συνήθως δεν περιλαμβάνει μόνο τις πληρωμές τόκων χρέους, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα έλλειμμα περίπου 8,7%. Αλλά ο κ. O’ Connor τονίζει ότι οι Βρυξέλλες έδωσαν επίσης στην Ελλάδα κάποια περιθώρια κινήσεων σε άλλες έκτακτες χρεώσεις και ειδικά όσον αφορά την βοήθεια προς τις τράπεζες, και οι οποίες ανέβασαν την Αθήνα σε επίπεδα πλεονάσματος.

Ο κ. Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης eurogroup, είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα περιμένει την επιβεβαίωση της στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, πριν μπει σε διαπραγματεύσεις για την ανακούφιση του χρέους.

«Είναι μια απόδειξη για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην επιδιόρθωση της δημοσιονομικής της θέσης από το 2010. Έχουμε την γνώμη ότι το ελληνικό δανειακό βάρος είναι ανεκτό, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει υπάκουη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στα επόμενα χρόνια».

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα θα εγείρει το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του χρέους στην συνάντηση εργασίας του EWG σήμερα Πέμπτη.

«Τώρα που η Eurostat επίσημα επιβεβαιώνει τα μεγέθη για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωζώνη να προχωρήσει με την αναδιοργάνωση του χρέους, όπως είχε συμφωνηθεί στο eurogroup του Νοεμβρίου 2012», δηλώνει.

«Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι έχουν πλεόνασμα, αλλά τα νούμερα της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, γεγονός που καθιστά πολύ πιο τοξική την επικείμενη συζήτηση για ελάφρυνση των χρεών»

Περίπου το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ήδη δοθεί για τρέχοντα έξοδα περισσότερο και όχι για μείωση του υπάρχοντος χρέους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη 525 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα προς χαμηλοεισοδηματικές οικογένειες και συνταξιούχους, ενόψει των ευρωεκλογών τον επόμενο μήνα. Επιπλέον 320 εκατ. ευρώ θα καλύψουν το προβλεπόμενο φετινό έλλειμμα του ασφαλιστικού, κατόπιν απόφασης που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές, ώστε να μειωθεί η εργοδοτική εισφορά.

Στο ζενίθ της κρίσης στην ευρωζώνη, το ζήτημα της πρόσθετης ανακούφισης χρεών κόντεψε να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Τον Νοέμβριο 2012, το ΔΝΤ απείλησε να παρακρατήσει την δόση από τα δάνεια βοήθειας, αν δεν δοθεί υπόσχεση περαιτέρω ανακούφισης, όταν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δανειακό βάρος δεν είναι ανεκτό έτσι όπως προδιαγράφεται.

Από τότε που υποχωρεί η κρίση όμως, οι πολιτικές πιέσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης ώστε να υποστούν μεγάλη διαγραφή στο ελληνικό χρέος, έχουν επίσης υποχωρήσει. Και πάλι όμως, η συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 υποχρεώνει τους πιστωτές της Ελλάδας να αρχίσουν να κατεβάζουν τα επίπεδα χρεών της χώρας «αρκετά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ ως το 2022.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση για την μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου,» σχολιάζει ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group. «Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι έχουν πλεόνασμα, αλλά τα νούμερα της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, γεγονός που καθιστά πολύ πιο τοξική την επικείμενη συζήτηση για ελάφρυνση των χρεών».

Διαβάστε επίσης:

Η μεγάλη απάτη με τη βενζίνη! Ανέβασαν ως και 6 λεπτά την τιμή

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε