Τρίτη, 20 Αυγ.
29oC Αθήνα

Που σκοντάφτει ο δημοσιονομικός “κόφτης”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στα γρανάζια του Euroworking κόλλησε ο “κόφτης” που θα ενεργοποιείται όταν ο προϋπολογισμός πέφτει έξω και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπεται από το μνημόνιο.

Οι λόγοι είναι δύο. Οι Θεσμοί δεν ικανοποιούνται από έναν κατάλογο με τίτλους των τομέων απ΄ όπου θα γίνονται οι περικοπές δαπανών, αλλά απαιτούν λεπτομερή περιγραφή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr οι απαιτήσεις για λεπτομερή κείμενα φτάνουν μέχρι του σημείου να μοιάζουν με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα ενεργοποιηθούν αυτομάτως όταν εκδηλωθεί το πρόβλημα.

Το μόνο που θα απουσιάζει από το κείμενο θα είναι το ποσοστό της περικοπής και πολύ λογικά, αφού κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι ανάγκες των περικοπών.

Επομένως, ουσιαστικά οι Θεσμοί επιθυμούν μία φόρμα υπουργικής απόφασης για την κάθε κατηγορία περικοπών με την μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια και με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά υποκαθίσταται η απουσία θεσμοθέτησης των μέτρων και αναλαμβάνεται δέσμευση από την κυβέρνηση για τον τρόπο που θα κινηθεί.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπάρχει και μία μερίδα σκληρών, μεταξύ αυτών και το ΔΝΤ, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει και προσδιορισμός από που θα ξεκινήσουν και που θα τελειώσουν οι περικοπές, δηλαδή ένας κατάλογος με προτεραιότητες προκαθορισμένες και στον οποίο οι μισθοί και οι συντάξεις θα βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των περικοπών.

Ομως, φαίνεται, λένε οι πληροφορίες, πως αυτό το εμπόδιο ξεπερνιέται και οι Θεσμοί συμβιβάζονται να έχει το δικαίωμα της επιλογής η κυβέρνηση.

Ομως, στο ζήτημα της λεπτομερούς περιγραφής δεν κάνουν πίσω και δεν ικανοποιούνται με ένα απλό κατάλογο, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία και στο τελευταίο Eurogroup.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο “κόφτης” θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας. Γιατί, όπως εξηγούν, με την κατάθεση ως τροπολογία είναι περισσότερος ο χρόνος για διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ακόμα και ως την Κυριακή.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε