Τρίτη, 23 Ιουλ.
30oC Αθήνα

“Πράσινο” από το Eurogroup για νέο δάνειο στην Ελλάδα

“Πράσινο” από το Eurogroup για νέο δάνειο στην Ελλάδα

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η χορήγηση ή όχι νέας βοήθειας, καθώς και η συνέχιση του προγράμματος του ΔΝΤ και το 2015.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Bloomberg, ο οποίος υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup είναι έτοιμοι να ανάψουν το “πράσινο” φως για πρόσθετο δανεισμό και τρίτο πρόγραμμα.

Ο ίδιος πάντως ανέφερε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας “δεν είναι τεράστια ποσά”.

Παράλληλα διευκρίνισε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει νέα βοήθεια θα πρέπει να καλύψει τα τυχόν χρηματοδοτικά κενά με δανεισμό από την αγορά.

Το πρακτορείο στο δημοσίευμά του επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη μέχρι στιγμής αν θα ζητήσει νέα βοήθεια.

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο της τρόικα, την πορεία των δημοσιονομικών και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2015.

Για το χρέος, τη βιωσιμότητά του και τις διαπραγματεύσεις ο αξιωματούχος της Ε.Ε. διευκρίνισε ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα.

Τέλος υποστήριξε ότι με δεδομένο πως η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες- θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ, ανοίγοντας ουσιαστικά το θέμα της ανάληψης από την Ε.Ε. του προγράμματος του ΔΝΤ, καθώς και την μετατροπή της τρόικα, ζήτημα για το ποίο έχει ήδη κάνει λόγο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Διαβάστε

Λαγκάρντ: Δεν είναι υπερβολική η λιτότητα

Μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αν πει το ναι η τρόικα – Τέλη Σεπτέμβρη οι αποφάσεις

Κόβουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας … προκαταβολικά!

Γιακουμάτος: τουλάχιστον 72 οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε